Kultura

Čakalovići u umjetničkoj rezidenciji u Lanakenu

by Vijesti, Radomir Petrić | 08:10:2018 | 10:55:08

Akademski umjetnici Marko i Maja Čakalović iz Bara drugu godinu zaredom su bili svojevrsni umjetnički reprezentativci Crne Gore na uglednoj međunarodnoj umjetničkoj rezidenciji “GLO’ART” u belgijskom Lanakenu.
 
Djela brata i sestre sada su u vlasništvu bogate kolekcije rezidencije, izložene u galeriji na otvorenom.
 
“Prvi put sam u rezidenciji “GLO’ART” bila lani, i tada i sada u trajanju od tri mjeseca. Moj brat Marko je pronašao rezidenciju na internetu, poslao aplikaciju prije dvije godine, relativno brzo dobio potvrdni odgovor i poziv, pa je tako u Lanakenu boravio već četiri puta”, priča Maja Čakalović za “Vijesti”.

 
Ona je vajarstvo diplomirala 2009. u klasi profesora Pavla Pejovića na cetinjskoj Akademiji, gdje je završila i master studije. Član je ULUCG, laureat godišnje nagrade za skulpturu FLU, nagrade Hercegnovskog likovnog salona galerije “Josip Bepo Benković”, te nagrade PRO.PR na temu “Komunikacije” u Budvi 2016.
 
Markov obrazovni put bio je isti - na Cetinju prvo Srednja likovna škola “Petar Lubarda”, a potom FLU, odsjek vajarstvo, u klasi profesora Pavla Pejovića. Član ULUCG, svoja djela je do sada prikazao na više izložbi u Crnoj Gori, Italiji, Makedoniji i BiH. Oboje i slikaju, ali u Belgiji su iskazali talenat u skulpturi.
 
“Realizovala sam žensku figuru po svom liku - autofiguru, u nacionalnoj nošnji i skulptura dimenzija 50 x 50 x 200 cm nosi ime ‘Montenegrina’. Marko je uradio reljef ‘Acta est fabula, plaudite’, dimenzija 1,8 x 4 metra sa svojim prepoznatljivim motivima nadrealizma i alegorije”, rekla je Maja.
 
Radno vrijeme rezidencije je od 9 do 17 sati svakim danom sem nedjelje, a obaveza učesnika da lični projekat završi u predviđenom roku i da poštuje red i disciplinu. Uslovi rada i boravka u Lanakenu, ističu Čakalovići, onakvi su kakve bi svaki umjetnik poželio - obezbijeđen prostor za rad, materijal, smještaj i nedjeljna plata.

 
Marko ističe da je mladim umjetnicima izuzetno korisno da osjete i spoznaju vrijednosti takvih skupova na kojima se razmjenjuju iskustava sa drugim autorima, “uvijek se nešto novo čuje i nauči, rode se nova poznanstva”.
 
“U vajarskom radu preferiram pretežno glinu, poliester, bude i kombinacija metala i plastike. Tematika koju razrađujem je široka, bavim se generalno ljudskim bićem, njegovim postoijanjem i onim što se trenutrno nalazi u njegovom umu, ili je to trenutno stanje ljudskog uma, ali, na gobalnom nivou. Tražim inspiraciju paralelno u filozofiji egzistencije i pshilogiji. Na svemu tome gradim neki lični stav, a onda se to pretoči u strukturu ili dočara bojom i linijom”, kaže Marko.