Kultura

Promovisana nova knjiga dr Vladimira Leposavića

by Silvija Vukelić | 11:10:2018 | 15:53:29

“Uhvaćeni u vršenju svojih prava” naziv je nove knjige Baranina dr Vladimira Leposavića, čiju su promociju sinoć u kripti hrama Svetog Jovana Vladimira , organizovali Crkvena opština Bar i NVO Srpsko kulturno društvo “Slovo ljubve“.
 
Na promociji knjige govorili su Njegovo visokopreosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije, prof.dr Jelica Stojanović, predsjednica Matice srpske – Društvo članova u Crnoj Gori i autor.
 
U uvodnom obraćanju moderator večeri otac Jovan Plamenac, kazao je da je nova knjiga dr Leposavića izazvala posebnu pažnju srpskog naroda a naročito u Crnoj Gori.
 
“Ova knjiga bavi se problemima srpskog naroda u Crnoj Gori na pravno stručan način. Ta rasprava proizilazi iz opšte stručne rasprave o pitanjima diskriminacije, dakle Vladimir koristi logički postupak izvlačenja posebnog iz opšteg“, rekao je otac Plamenac.
 
Autor između ostalog, u posebnom dijelu knjige dotiče pitanja referenduma, Ustava ali i položaja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. A to osjetljivo pitanje, država bi, kako smatra Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, trebalo da reguliše kao i sa drugim vjerskim zajednicama.

 

“Imamo dovoljno pameti u Crnoj Gori, ako bi bilo dovoljno dobre volje, da se ti odnosi urede na najbolji mogući način, na obostrano zadovoljstvo i u interesu naroda, države, njene stabilnosti i budućnosti. Mi jesmo za to da se donese zakon kojim bi se regulisali naši odnosi, ali nismo za to da budemo uskraćeni za bilo koje pravo koje je država dala drugima “ kazao je vladika Joanikije.
 
Prof.dr Jelica Stojanović objasnila je da se knjiga sastoji iz opšteg i posebnog dijela, sa po sedam poglavlja.
 
“U opštem dijelu ispoljava se velika učenost, obrazovanje autora Vladimira Leposavića, poznavanje svjetske nauke prava, politike, zakona ,povelja, deklaracija… Bez znanja koje on pokazuje, a koje je u ovim našim uslovima i prostorima dato malobrojnima i odabranima, ne možemo se predstaviti i braniti pred svijetom, a mimo svijeta nećemo i ne možemo. Kompleksna materija je kroz sedam poglavlja predstavljena jasno, precizno, argumentovano, potkrijepljeno reprezentativnom svjetskom literaturom i dokumentima”, naglasila je je prof.dr Stojanović.
 
Autor, dr Vladimir Leposavić je za Radio Bar i Bar info kazao da je knjiga zasnovana na njegovoj doktorskoj disertaciji koja se tiče međunarodno pravne zaštite manjina i međugrupnih odnosa. Na pravni način u knjizi sagledava životnu tematiku i situaciju u kojoj se Srbi nalaze.

 
 
“Srpsko stanovište i srpski interes koji je legitiman, predstavljeni su kao univerzalni. Možda je to i njena najveća vrijednost ove knjige. Pretpostavimo, kada jednog dana, ove naše tegobe budu prošlost, pa se budemo susretali sa nekima koje su lakše za podnositi, vjerujem da bi ova knjiga, ostala vrijedna za upotrebu, ne samo Srbima nego i pripadnicima bilo kog drugog naroda koji bi bili u sličnoj, tako nezavidnoj poziciji ali i svakom pojedincu koji se suočava sa diskriminacijom, nepravdom, tumačenjem prava koje je zlonamjerno i vidljivo ružno“, kazao je dr Leposavić .
 
Dr Vladimir Leposavić rođen je u Baru 1984. god. Diplomirao je 2008. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Trostruki je dobitnik nagrade Univerziteta u Beogradu za stručne radove iz oblasti pravnih i ekonomskih nauka. Stipendista je Fondacije Robert Šuman i dobitnik prestižne Fulbrajtove nagrade za ostvarene izvanredne akademske i profesionalne rezultate. Specijalizirao je u oblasti međunarodnih ljudskih prava na Pravnom fakultetu u Vašingtonu, a doktorirao na temi međunarodne zaštite manjina 2016. godine, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.