Kultura

VIDEO: Promovisana knjiga Ljiljane Vujović

by Vesna Šoškić, snimatelj i montažer Adi Karađuzović | 14:10:2018 | 23:12:44

Večeras je na platou ispred Dvorca kralja Nikole održana promocija knjige “Niti” Ljiljane Vujović, koja predstavlja iskrenu i toplu životnu priču jedne žene.
 


Ljiljanu Vujović Barani uglavnom poznaju kao vrijednu vaspitačicu koja je odgojila generacije barskih mališana, ali je osvojila srca ne samo svojih sugrađana, nego i šire, osnivanjem, preko Facebook stranice, grupe “Žene Bara kuvaju srcem” - za gladne i siromašne, koja danas okuplja 4.000 članica. I promocija knjige bila je u funkciji ove jedinstvene humanitarne misije -sav prihod od prodaje namijenjen je osnivanju Narodne kuhinje u Baru.
 
Kada je osnovana Facebook grupa “Žene Bara kuvaju srcem”, rijetko ko je mogao povjerovati da će ova humanitarna priča, u vremenu besparice i zaokupljenosti sopstvenim problemima, zaživjeti sa toliko velikom podrškom i ciljem koji je nadomak ostvarenja - otvaranje Narodne kuhinje u Baru.
 

Njen osnivač, Ljiljana Vujović je i svoju prvu knjigu i njenu promociju, podredila toj ideji.
 
“Poruka knjige je upravo ono što je i poruka našeg udruženja, da je žena izuzetno biće, koja kada nešto odluči nema te prepreke koja je može sputati i biti veća od njene odluke. Zato ovo nije samo promocija knjige, već je cilj mnogo veći od toga - da bude što manje gladnih, da svako dijete zaspi pored svoje majke sito, da oni koji su ostavljeni, siromašni, pored puta, budu nahranjeni. Sa mnom su žene grada Bara, heroine današnjice koje koračaju naprijed, u susret čovjeku kojem je potrebna pomoć. Podržimo otvaranje Narodne kuhinje i ostavimo je u nasljedstvo svojoj djeci”, poručila je Ljiljana Vujović na promociji.
 
Knjigu je poklonila svom gradu, a sav prihod od prodaje namijenjen za ostvarivanje tog humanog zadatka. Posvetila je svojim sinovima i kćerkama, koji su joj, kako je istakla "srećom okitili život".
 

Novinarka i književnica Gordana Vujović kazala je da se radi o sjajnoj knjizi, koja liči na testament posvećen djeci koja imaju čime da se ponose.
 
“Zaista je čudesno što su darovite, vrijedne i plemenite žene, na čelu sa Ljiljanom Vujović, za nekoliko mjeseci učinile u svom gradu. One su primjer kako se može djelovati iz drugog plana i vjerujem da su svojim rezultatima zaslužile da dobiju podršku i grada i države. Ovo je jedinstvena humanitarna priča u Crnoj Gori. A ova knjiga, na ovoj, u stvari humanitarnoj večeri, došla je kao kruna svega. To je jedna topla, nježna, ljudska priča, koja će dirnuti svakoga”, kazala je za Radio Bar i Bar info Gordana Vujović, koja se na promociji prisjetila divnog druženja sa Ljiljaninim bratom, Željkom Jelenićem, sa kojim je radila u Radio Baru i koji je bio jedan od spikera naše informativne kuće.
 
“Knjigu ‘Niti’ Ljiljane Vujović odlikuje duboka osjećajnost. Najupečatljivi lik, koji je dominantan od početka do kraja knjige, jeste njen prerano preminuli brat Željko”, kazala je profesorica književnosti Nataša Markoč.
 
“Knjiga je puna boli, strepnji i jada, ali i prkosa i radosti. Ovo je priča o čudesnoj ženi koja je živjela srcem i za druge. To Ljiljana i danas čini i nesebično nam poklanja sebe”, kazala je profesorica Markoč.
 
Odlomke iz knjige govorila je Ksenija Vukčević, učenica III razreda barske Gimnazije, a dvanaestogodišnji Aldijan Bahović, učenik VII razreda O.Š. “Meksiko”, oduševio je publiku svojom pjesmom o humanosti i dobroti, koju je posvetio ženama Bara velikog srca.
 

Članice ovog nevladinog udruženja , koje su do sada nahranile mnogo gladnih sugrađana, sopstvenim sredstvima, od članarine, obezbjedile su prostor za Narodnu kuhinju u centru grada. Očekuju podršku zvaničnih institucija i donatora, kako bi ona počela da radi, a u početku, u njoj bi spremale 200 obroka dnevno.
 
Humanitarnu priču podržala je i poznata barska violinistkinja mr Dina Desančić, koja je ovom prilikom odsvirala kultnu numeru iz filma “Šindlerova lista”, a publika je na kraju čula i “Himnu Baru”, koju je komponovao Ljiljanin otac, Miki Jelenić.
 
Vrijedne žene iz Udruženja pripremile su i tradicionalne kulinarske specijalitete za goste i učesnike promocije, koja je bila oda ženi, dobroti, humanosti i gradu širokog srca - Baru.