Kultura

Iluzivna stvarnost Jelene Jovančov u Dvorcu

by Silvija Vukelić | 16:10:2018 | 23:42:20

“Iluzivna stvarnost” naziv je izložbe grafika kojom se mr Jelena Jovančov, akademska likovna umjetnica iz Bara, prvi put samostalno predstavila pred domaćom publikom. Izložbu u sali Dvorca kralja Nikole otvorio je istoričar umjetnosti Vladislav Kasalica, kustos Zavičajnog muzeja.
 
“Djela prezentovana na ovoj izložbi potvrđuju nam da se radi o umjetnici snažne individualnosti, lucidnom opservatoru autentičnog likovnog izraza, sa specifičnim, prepoznatljivim i upečatljivim likovnim rukopisom. Lakoća realizacije i inventivnost koju posjeduje predstavljaju je kao samosvojnu umjetnicu, izražajnog senzibiliteta koja suvereno vlada savremenim grafičkim izrazom”, kazao je Kasalica.
 

Jovančov je barskoj publici predstavila dvadeset osam radova. Izuzev grafikom, koja je njeno osnovno umjetničko opredjeljenje, autorka se veoma uspješno bavi i fotografijom, koju često koristi kao podršku za realizaciju ideja.
 
“Jedan dio radova odnosi se na refleksije u vodi koje sam ja fotografisala, tražila neke svoje momente koji su mi kasnije poslužili da ih realizujem u grafici. Ali, to nije puko preslikavanje onoga što sam fotografisala, već kao neka početna faza, ideja… Drugi dio radova se nadovezuje jer vidjećete da tu imamo refleksiju u vodi, gdje su glavni elementi barka i brod, kao da želim da otplovim negdje na nekoj Nojevoj barci”. opisuje Jovančov.
 
Diplomirala je na studijskom programu grafika u klasi profesorke Anke Burić na cetinjskom FLU, gdje je i magistrirala 2010. Članica je ULUCG i međunarodnog udruženja Mecotinte. Do sada je imala 19 samostalnih i i preko 235 selektovanih nacionalnih i međunarodnih izložbi. Živi i stvara u Baru, ima status samostalnog umjetnika od 2017. Dobitnica je deset međunarodnih nagrada u Rumuniji, Slovačkoj, BiH i Srbiji, te više domaćih priznanja. Njena izložba u sali Ddvorca kralja Nikole biće u postavci do kraja oktobra.