Kultura

Timotijev promovisao knjige po sjeveru Crne Gore

| 20:10:2018 | 19:54:52

Barski pjesnik Miroslav Jovanović Timotijev održao je dvije promocije na sjeveru Crne Gore. U Bijelom Polju u četvrtak 18. oktobra, u kući Rista Ratkovića, održana je promocija knjige “Devet jezika ćutnje”, dok je dan kasnije bio u Rožajama promovišući knjigu  “Četiri sezama - bajke i bajkovite pjesme”
 
Povodom mini-turneje po sjeveru, Miroslav Jovanović Timotijev je gostovao na radiju Bijelo Polje u emisiji “Start Art”.
 
“Poezija je kraljica književnosti, ona je ono najljepše što stoji nasuprot prolaznosti, a što sam više u njoj sve više postajem vlasnikom neizgovorljivih riječi”, kazao je on gostujući u emisiji “Start Art”.

 
Nakon “50 godina uzvraćene ljubavi sa poezijom”, ovaj crnogorski pjesnik prisjetio se i svojih početaka, koje vezuje za davnu 1968.
 
“Nijesam ja kao mnogi pjesnici počeo da pišem u osnovnoj školi ili čak zabavištu, već sam kao srednjoškolac stidljivo počeo da pišem i objavljujem -  1968. objavio sam prvu pjesmu u časopisu ‘Čik’, koji je uređivao Matija Bećković, a od tog trenutka počinje moja pjesnička avantura, koja evo traje 50 godina”, kazao je Jovanović Timotijev.
 
Ostatak intervjua možete pogledati ovdje:
 
 
 
 
Miroslav Jovanović Timotijev do sada je objavio osam knjiga pjesama za odrasle i pet za djecu, a u godini kada obilježava 50 godina književnog stvaralaštva, objavio je dvije knjige “Četiri Sezama” i “Devet jezika ćutnje”, koje su zapravo na neki način i poklon ljubiteljima i poštovaocima njegove pisane riječi.
 
On je prisutan je na književnoj sceni pedeset godina, prvenstveno kao pjesnik, ali je zapažen i kao esejista, kolumnista i književni kritičar. Do sada je objavio osam knjiga pjesama za odrasle i pet za djecu. Dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja, prevođen na nekoliko stranih jezika i zastupljen u pjesničkim izborima i antologijama. Autor je zanimljivih kolumni "Hipnotisani ugao" (Bars) i "Gospodin M.Skot" (Bar info), kao i učesnik brojnih domaćih i međunarodnih kulturnih manifestacija. Timotijev slovi i kao humanista koji je u okviru svog projekta "Mijenjao bih životnu priču" poklonio preko hiljadu knjiga djeci kojoj život nije naklonjen. Književna kritika ga titulira "Princem grobljanske poezije" i "ukletim pjesnikom".