Kultura

Milun Lutovac promovisao knjigu u Frankfurtu

by Željko Milović | 28:10:2018 | 11:48:41

U Frankfurtu na Majni (Njemačka) je upriličena promocija  knjige "Na razmeđu svjetova i epoha – književnik i političar Stefan Mitrov Ljubiša“ Miluna Lutovca.
 
Organizatori su bili Crnogorsko- njemačko udruženje građana "Monte Hess“ na čelu sa Vojislavom Jestrovićem, u saradnji sa Generalnim konzulatom Crne Gore u Frankfurtu.
 

Veče je otvorio konzul Crne Gore u Frankfurtu Dejan Vuković, a vodila prof. Semra Islamović Šukurica.
 
„Djelo stvaralačkog, imaginativnog, misaonog koridora Budva - Cetinje - Medun zaslužno je da Crna Gora danas sasvim drugačije osjeća i ima državnu i kulturnu poziciju u društvu velikih zemalja. Crna Gora i crnogorsko primorje su tokom čitave nove ere bili između velikih sila i zapada ili njihova periferija. Iz takvog položaja 'između čekića i nakovanja' rodile su integrativne ideje: panslovenstvo, slovenstvo, jugoslovenstvo, od kojih je samo jugoslovenstvo doživjelo kakavo takvo oživotvorenje, ali je i ono postalo dio istorije. U kontekstu povezivanja sa širim krugovima, bilo teritorijalnim, nacionalnim, vjerskim, Stefanu Mitrovu Ljubiši pripada jedno od najistaknutijih mjesta na južnoslovenskim prostorima, čak je, može se reći, njihov simbol. Bez države borio se za državu, bez episkopije za episkopiju, bez narodnog jezika u službenoj upotrebi za njegovo prisustvo u školama, bez postojanja osnovnih prava za njihovu primjenu u narodu, bez kulturne i književne tradicije za njeno utemeljenje. Bio je na početku političke, kulturne i i narodne emancipacije u Budvi i Paštrovićima“, istakao je, pored ostalog, Lutovac na književnoj večeri u Frankfurtu.