Kultura

Objavljena knjiga o jadranskim puževima

| 30:10:2018 | 10:55:30

Nakon četiri godine mukotrpnog rada u Hrvatskoj je publikovana vrijedna knjiga koja će interesovati i barske “ljude od mora”  - popis puževa "golaća" koji žive u Jadranu.
 
Djelo “Stražnjoškržnjaci Jadranskog mora / Opisthobranchs of the Adriatic sea” rad je ljudi koji su čitav život u malakologiji i bave se naučnim radom: Jakova Prkića iz Splita, Alena Petanija i Đanija Iglica iz Zadra i Lea Lanče iz Rovinja.
 
Knjiga je dvojezična, na hrvatskom i engleskom jeziku, i ima 464 stranice. Sadrži kratki uvod, popis od 270 vrsta puževa, od čega je 170 prezentovano brojnim fotografijama živih primjeraka, među kojima i 15 vrsta koje su nove za nauku, i 79 vrsta čiji su nalazi novi za čitavi Jadran, uključujući i Crnogorsko primorje.
 
Fotografski dio knjige zauzima 376 stranica. U 326 slikovnih tablica prikazane su 1545 figure/slike, a osim njih ima i 127 podvodnih slika.
 
Inače, ljubitelji mekušaca i malakologije uopšte okupljaju se u grupi na facebooku “Jadranska malakološka grupa”, gdje se može naučiti više o svim vrstama mekušaca.
 
Ovo je, inače, jedina knjiga ikada napisana o jadranskim vrstama puževa koji imaju škrge na zadnjem dijelu tijela (u narodu poznati kao "golaći", iako neki od njih imaju i oklop).