Kultura

VIDEO: Jami distrikt za početak Zimskog izdanja Ljetopisa

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Zoran Milošev | 30:10:2018 | 14:15:20

Zimska scena “Barskog ljetopisa” otvorena je sinoć pozorišnom predstavom Kokana Mladenovića “Jami distrikt”, koja problematizuje pitanje nacije i nacionalnih država u XXI vijeku. Do 11. aprila publika će u zimskom izdanju “Ljetopisa”, svakog četvrtka, moći da pogleda zanimljive pozorišne, likovne, književne i muzičke programe.
 
Predstava “Jami distrikt” sa sasvim specifičnom strukturom i formom, uz maestralnu glumu tri mlade glumice, izvanrednu režiju, tekst i efektnu muziku, dočarava nam apsurdnost nacionalizma i nacionalnih podjela, upečatljivije i bolje od bilo koje naučne studije ili traktata političara i javnih ličnosti.

 
“Odakle ideja nacije i odakle činjenica da se većina svijeta organizuje u nacionalne države, kada nacija kao pojam i jasna definicija, ne postoji. Ona je nekako uobličena u XIX vijeku i napravljena kao da je vazda postojala. Svijet napreduje, u 2018. godini na pragu smo nove ere u informatičkoj revoluciji, desile su nam se druge fantastične revolucije - kognitivno agrarna i industrijska, ali kao da svi to ignorišu i drže se nekih apstraktnih taraba, koje ‘ne smiju’ da padnu, poput ideje nacije. Htjeli smo da ukažemo na to i krenuli smo od malog muzičkog performansa, na što se nadovezao Kokan Mladenović sa idejom predstave i Milena Bogavac sa tekstom”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Marko Grubić, autor predstave i kompozitor, koji je naveo da je od 24. marta 2017. godine, kada je prvi put izvedena, predstava igrana 52 puta, u osam država, dobila je do sada 19 nagrada, a uskoro će učestvovati i na American festu u Kolumbiji.
 
On ističe da je nacija laž i otklon neslobodnih ljudi, nespremnih da se na pravi način suoče sa životom.
 
“Većina ljudi nema hrabrosti da prizna ‘proste’ činjenice- da je život promjenljiv, prolazan, besmislen, da ima kraj... Onda se hvataju neke sigurne luke, a nacija je jedna od uspješnijih priča te vrste. Ona je laž, kao i sve ostale priče koje ušuškavaju  čovjeka koji nije dovoljno hrabar da bude slobodan i sam donosi odluke za koje je odgovoran. To je mnogo teško, mnogo je lakše imati naciju, ona je po definiciji velika i vječna, što može značiti da i vi ne umirete nego živite vječno. Sve je to lažno, ali pomaže u samouljuljkivanju. Tu je objašnjenje zašto ovo radim. Možda utičemo na nekog da bude hrabar, da sebe ne laže, da pronađe razlog za život i radost u tom životu. To je teško, ali ko uspije u tome, mislim da je onda uspio u životu”, zaključuje Grubić , koji je komponovao muziku koja je dala poseban pečat sveukupno uspješnoj  predstavi.
 
Balkanska problematika "krvi i tla" ogoljena je u predstavi "Jami distrikt" do kraja. Zato nam ona šalje dragocjenu poruku, smatra Ksenija Popović, direktorka “Barskog ljetopisa”.
 
“Vrlo sam srećna što se konačno desila ova predstava, jer smo ljetos imali dva otkazivanja. Ja sam uvijek pod stresom kako će na koji program reagovati publika i gotovo, ne mogu da uživam u programima. Večeras je predstava bila takva da sam mogla da zaboravim na sve i fokusiram se na ono što su nam akteri predstave poručivali sa scene, a uputili su nam važnu poruku. Ne samo o našem ‘balkanskom loncu’, već uopšte o mržnji koja je prema neistomišljenicima zavladala i u drugim djelovima svijeta. To je opasnost koja prijeti da kulminira i u zemljama koje možda smatramo mnogo civilizovanijim od naše. Bar je grad koji se ponosi multikulturalizmom i sigurna sam da je publika ovdje poruku predstave shvatila na najbolji mogući način i da će ovaj grad nastaviti onim dobrim putem koji postavljen davno”, istakla je direktorica Ksenija Popović.

 
Glavne glumice - Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković oduševile su publiku, i iz fragmenta u fragment predstave nanovo iznenađivale gledaoce kreativnošću i vrhunskom glumom.
 
“Njihov glumački talenat, izraz i ekspresivnost daju visoke umjetničke domete cjelokupnoj predstavi, kao i muzika grupe ‘Vroom’” - ocjena je kritike, dok Marko Grubić, autor, ističe da je “vrsta talenta, energije, posvećenosti , pameti i koncentrisanosti koje su pokazale tri mlade glumice, zadivljujuća”.
 
Predstava je rađena u koprodukciji Bitef teatra, Centra za kulturu Tivat, Asocijacije MASZK-Segedin i Think Tank studija Novi Sad.
 
Svakog četvrtka barska publika će na Zimskoj sceni “Ljetopisa” moći da uživa u raznovrsnim programima, a već 1. novembra biće priređeno autorsko veče književnika iz Bara, Miroslava Jovanovića Timotijeva, povodom pedeset godina njegovog plodnog i uspješnog stvaralaštva.