Kultura

VIDEO: Timotijevo veče otvorilo Zimsku scenu Ljetopisa

by Vesna Šoškić; photo & video: Studio Petović, montaža Zoran Milošev | 02:11:2018 | 21:16:49

Književni segment drugog izdanja Zimske scene "Barskog ljetopisa" započet je u četvrtak, 1. novembra obilježavanjem pedeset godina uspješnog književnog stvaralaštva Miroslava Jovanovića Timotijeva, poznatog crnogorskog pjesnika.
 
Sugrađani su u velikom broju došli da pozdrave i poklone se djelu velikog pjesnika, a književnoj večeri prisustvovao je i predsjednik opštine Bar Dušan Raičević.

 
Za pjesnika iz Bara, Miroslava Jovanovića Timotijeva, koji spada u sam vrh crnogorske savremene književnosti, 2018. godina protiče u znaku značajnog jubileja. Obilježavanje dugog perioda istinskog življenja sa poezijom, Timotijev je počeo na kultnom mjestu crnogorske kulture i pisane riječi, podgoričkoj Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović", nastavio u još nekoliko crnogorskih gradova, a  stihove i slavljeničke trenutke podijelio je i sa svojim sugrađanima na Zimskoj sceni "Barskog ljetopisa".
 
"Iza mene je pet decenija uzvraćene ljubavi sa poezijom. Veliki pjesnik Vistan Hju Oden je rekao – ‘Ako već nema jednake ljubavi, neka ja budem onaj koji više voli’. Upravo taj stih je moj moto življenja sa poezijom. Što se tiče višedecenijskog stvaralačkog niza, čini mi se da je početak bio juče. Poezija ima tu moć nad vremenom , tu nadnaravnu dimenziju, tako da protok vremena nijesam ni osjetio. Mjere mene kao običnog čovjeka potpuno su drugačije od mjere pjesnika u meni”, kazao je Timotijev nakon promocije.
 
Prvu pjesmu "Južno od mojih očiju" Timotijev je objavio  davne 1968. godine u periodici "Čik", a naredne godine u almanahu "Kaktusi" pjesmu "Pustinja". 

 
"Danas kada čitam pjesme tog mladog pjesnika, mogu reći da je bio talentovan", kaže Timotijev sa distance od pedeset godina. A, poezija mu je i kasnije, kroz cijeli život, pružila priliku da duhovno raste.
 
“Ima jedna misao koja glasi ‘Vjeruj onome u kojeg sumnjaš’. Uvijek pisac, posebno kada je zreliji, etabliraniji, u sebi ima tu vrstu sumnje u odnosu na svoje književno stvaralaštvo, jer je po prirodi stvari perfekcionista. To je upravo to nadrastanje sebe, dvojnikovanje svijesti i na kraju, to je ono čemu se nadam-da ću umrijeti sa riječima”, nadahnuto kaže Timotijev. 
 
Imao je svoje uzore u književnosti, a mladim piscima poručuje da moraju pronaći svoj put.
“Ja sam kao mlad pjesnik bio zaljubljen u starije pisce. Imao sam što da naučim i od koga, jer smo imali plejadu velikih pisaca. Imao sam sreću da idem kod Lalića kući, Dušana Kostića, imao sam sreću i privilegiju da poznajem lično i Jevrema Brkovića, Branka Banjevića i, za mene velikog pjesnika Ratka Vujoševića koji je napisao najveću ‘himnu’ Crnoj Gori ‘Orevuar Montenegro’. Sada sam fan mladih pisaca i presrećan sam kada među njima pronalazim istinske zaljubljenike u knjigu i književnost. Želim im svu sreću", poručio je Miroslav Jovanović Timotijev.

 
Moderatorka književne večeri na Zimskoj sceni Barskog ljetopisa bila je doktor književnosti, vrsna književna kritičarka profesorica Gordana Leković, koja je i recenzentkinja njegove najnovije knjige "Devet jezika ćutnje".
 
“To je djelo koje je po mnogo čemu jedinstveno u svom žanru. Poezija kao gravitacija jezika ili apsurd govora i semantika šutnje”, kazala je, između ostalog, dr Gordana Leković. 
 
Naredno veče povodom pedeset godina stvaralaštva Miroslava Jovanovića Timotijeva biće priređeno u njegovom rodnom Nikšiću, a Zimska scena Ljetopisa nastavlja se narednog četvrtka, 15. novembra, kada će u sali Dvorca kralja Nikole nastupiti mladi gitaristi Muzičke akademije sa Cetinja.