Kultura

Timotijev laureat nagrade Stara maslina

by Željko Milović | 05:11:2018 | 11:08:42

Žiri XXXIII Festivala „Susreti pod Starom maslinom“ zа 2018. godinu, u sastavu: mr Milun Lutovac - predsjednik, prof. dr Draško Došljak i pjesnik Rajko Joličić - članovi, na sjednici održanoj 2. novembra donio je odluku da ovogodišnji laureat nagrade Stara maslina, Međunarodnog festivala dječijeg i stvaralaštva za djecu, bude barski pjesnik Miroslav Jovanović Timotijev.
 
Žiri se, kako se ističe, „imajući u vidu pet decenija stvaralaštva ovog pjesnika, kao na krunu njegovog stihovanja, fokusirao na 2018. godinu i objavljene zbirke poezije 'Devet jezika ćutnje' i "Četiri sezama" (zа djecu i mlade)“.

 
U prijedlogu Timotijeva za nagradu Stara maslina prof. dr Gordana Leković kaže: „Ima pjesnika uz čije ime postoje sintaagme 'poeta doctus'. Rijetki su, a u crnogorskoj književnosti M.J.Timotijev je jedan od njih, o čemu svjedoči uprovo ono eruditsko u njegovoj poeziji. Samo učen stvaralac može, poslije lirskog solilokvija, da otvori raskošni dijalog sa poezijom samom, prostorima i vremenima. Knjiga 'Devet jezika ćutnje' sabira sve pomenute ključne crte poezije Timotijeva na način dostojan prosedea velikih pjesnika“.
 
„Autentičan u svom stvaralaštvu, humanista i pjesnik, s nemjerljivim doprinosom popularisanja književnosti za djecu i mlade na svim jezicima svijeta gdje srce prevodi stih, opredijelio je imenovani žiri da jednoglasno donese ovu Odluku“, stoji u obrazloženju nagrade, koja će Timotijevu biti dodijeljena tokom ovogodišnjeg Festivala, u sklopu Novembarskih svečanosti.