Kultura

VIDEO: Koncert studenata gitare na Ljetopisu

by Vesna Šoškić; photo, video: Studio Petović, montaža Adi Karađuzović | 09:11:2018 | 14:46:37

Muzički segment Zimske scene “Barskog ljetopisa” počeo je koncertom studenata gitare na Muzičkoj akademiji sa Cetinja. Nastupili su Višnja Dukić, David Marton, Enes Alković, Stefan Kostić i Vuk Sandić, koji pohađaju gitaru u klasi profesora Danijela Cerovića.


Talentovani studenti gitare Muzičke akademije na Cetinju se od najranijeg djetinjstva “druže” sa ovim instrumentom. Iza njih su brojna takmičenja, nagrade i rad sa eminentnim svjetskim profesorima i stručnjacima. 
 
David Marton iz Beograda počeo je da svira sa osam godina. Student je II godine. “Prvi put sam na ‘Barskom ljetopisu’ i utisci su sjajni. Iznenađen sam da je sala bila puna, a publika je i dobro reagovala”, kazao je David Marton.

 
Na koncertu u Baru mladi umjetnici koji pohađaju gitaru u klasi profesora Danijela Cerovića, svirali su kompozicije koje su obavezni dio nastavnog procesa na Muzičkoj akademiji i koje su, uopšte, okosnica savremenog programa za klasičnu gitaru.
 
“Nastava je specifičan proces u kojem učestvujemo sa podjednakim aspiracijama i ambicijama i studenti i ja, kao profesor. Imamo šablon, širi spisak djela koja se mogu izvoditi u nastavi i na ispitu, a oni sa tog šireg spiska biraju djela prema svojim afinitetima i mogućnostima", kazao je nakon koncerta profesor Danijel Cerović, koji je izrazio zadovoljstvo što je muzički program Zimske scene “Barskog ljetopisa” otvoren klasičnom gitarom. 

 
“’Barski ljetopis’ je jedna od naših najvažnijih manifestacija u kulturi i za mlade ljude je veoma značajno nastupati na njegovoj sceni, jer mlade treba podržati i trebalo bi ulagati u njih. Nadam se da će saradnja Muzičke akademije i ‘Ljetopisa’ biti nastavljena”, istakao je profesor Cerović. 
 
Selektorka muzičkog programa crnogorske scene na Zimskoj sceni Barskog jetopisa je mr Aleksandra Vojvodić Jovović, naša poznata sopranistkinja. “Uvijek sam se zalagala za crnogorsku muzičku scenu. Trudiću se da odaberem muzičare koji možda, prvi put javno nastupaju ili na ovom festivalu, ali i one koji su već prepoznatljivi i afirmisani u Crnoj Gori i u regionu”, obećala je selektorka Vojvodić Jovović, koja je bila zadovoljna izvođenjem muzičara na sinoćnjem koncertu, ali i posjetom. 
 
Zimska scena “Barskog ljetopisa” biće nastavljena narednog četvrtka promocijom knjige pjesama Igora Remsa