Kultura

Prikazan film Čelične ratnice Jelene Ivanišević

by Silvija Vukelić | 10:11:2018 | 16:41:41

U organizaciji NVO Srpsko kulturno društvo “Slovo ljubve”, u sali Dvorca kralja Nikole sinoć je prikazan film “Čelične ratnice – Žene dobrovoljci u Prvom svjetskom ratu i ratovima na Balkanu”. Gost večeri bila je  autorka Jelena Ivanišević Paunović – Jelena Mila, glumica i producentkinja koja već dugi niz godina živi u Švedskoj.
 
Film “Čelične ratnice” sažima istorijsku građu sačinjenu od zapisa, izjava i odlomaka biografija, koje svjedoče o životu i djelima Milunke Savić, Nadežde Petrović, Mileve Marić Ajnštajn, Flore Sanders i mnogih drugih.
 
“Ovaj film govori o ženama dobrovoljcima u Prvom svjetskom ratu koje su dobrim dijelom pale u zaborav. Dugujemo veliku zahvalnost našoj gošći koja kroz ovo svoje djelo, te divne likove tih hrabrih žena izvlači iz zaborava i predstavlja ih nama i cijelom svijetu kao divan primjer čojstva i junaštva ravan onim prijemjerima koje je zapisao Marko Miljanov”, kazao je u uvodnom obraćanju u ime organizatora protojerej Slobodan Zeković.
 

Autorka je potom istakla da joj je Bar blizak i drag grad u kojem je rado boravila i kojem se vrlo rado vraća.
 
“Ovaj film je namijen svijetu oko mene, tamo gdje živim, koji olako tumači našu istoriju sa sopstvenim poluznanjem koje je gore od neznanja. Ja tu nikoga ne vrijeđam već govorim o faktografiji. Ako se pozabavite ozbiljno jednom istorijskom ličnošću, nemate razloga da zalazite u fikcije. U filmu igram moje ratnice i ne trepćem. Nemam ni jedan moment zadrške. I koliko ja njima dajem snagu, u tom smislu da ih oživljavam, toliko i one meni daju duplo više”, kazala je autorka za Radio Bar i Bar Info.
 
Film je poseban i zbog muzike koju je komponovao švedski hevi-metal bend “Sabaton”.
 
Autorka filma Jelena Mila završila je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Debitovala je u filmu “Kako je propao Rokenrol” 1988. Igrala je na renomiranim scenama teatara u Beogradu i Podgorici. Od 1998. živi i radi u Švedskoj. Odigrala je nekoliko zapaženih uloga u Kraljevskom nacionalnom pozorištu u Stokholmu. Posljednjih godina uspješno vodi Festival novog balkanskog filma u nordijskim zemljama i svoju pozorišnu i filmsku produkciju.