Kultura

Poznati dobitnici konkursa Susreti pod Starom maslinom

| 15:11:2018 | 21:03:51

Prvo mjesto na literarnom konkursu “Susreti pod Starom maslinom”, pripalo je Rijadi Kos, učenici IX razreda OŠ „Vuk Karadžić“ u Bistrici – Bijelo Polje.
 
Tema ovogodišnjeg konkursa je bila “San i java Stare masline”.
 
Žiri XXIX festivala dječijeg i stvaralaštva za djecu, donio je odluku da drugu nagradu dodijeli Anji Pejčić, (VI razred, OŠ „Isa Bajić“, Kula, Srbija), a dvije treće nagrade su pripale Nađi Jovanović, (VI rared OŠ „Vuk Karadžić“, Podgorica) i Pavlu Soraiću, (VIII razred, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, Kanjiža, Srbija)
 
Žiri, koji čine Maja Simović, profesorica književnosti, Željko Milović, književnik publicista i Mila Čordašević, upravnica Narodne biblioteke i čitaonice “Ivo Vučković”, je odlučio da se, zbog velikog broja prispjelih radova, pohvale osnovne škole - „Maksim Gorki” iz Podgorice, „Hajro Šahmanović“ iz Plava, „Orjenski bataljon“ iz Bijele, „Olga Golović“ iz Nikšića i  „Salko Aljković“ iz Pljevalja.
 
U obrazloženju žirija se kaže da je na ovogodišnji Konkurs prispio veliki broj šablonskih i unificiranih radova, od kojih su se originalnošću poetskog i proznog izraza izdvojili nagradjeni. Zaključili su da internet i nova komunikacija umnogome utiču na njihovo pismeno izražavanje i da smanjuje ličnu kreativnost i stilske osobenosti. Takođe je i ovom prilikom primijećen nesumljiv uticaj mentora i predmetnih nastavnika na jezičko – stilska rješenja u tekstovima. Zbog toga žiri upućuje apel budućim učesnicima konkursa da pokušaju izaći iz ukalupljenih formi i stereotipa, samim tim, da dopuste raskošnom svijetu mašte i talenta da dođu do izražaja.
 
Na istu temu, odlukom žirija za likovne radove, prva nagrada je pripala: Andrei Vojvodić učenici VIII razreda OŠ „Oktoih“ iz Podgorice. Drugu nagradu je dobila Arkida Liaga (IV razred, OŠ „Don Bosco“, Tirana), dok je treću nagrada otišla u Danilovgrad, u ruke Arsenija Sekulića ( VII razred, OŠ „Vuko Jovović“).
 
U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu: mr Seida Belegović, akademski grafičar, Muharem Muratović, akademski slikari i Milijana Istijanović, akademski vajar, se kaže da su uživali u velikom broju prispjelih, tematsko sadržajnih radova. Radovi izdvojeni za izložbu odlikuju se kvalitetom i jasnim likovnim izrazom prema stablu Stare masline, koja je simbol prijateljstva, mira, zdravlja i ljubavi i 32. godine nepresušna inspiracija mladima i djeci.