Kultura

Knjiga Srđana Lekovića promovisana u Banja Luci

by Željko Milović | 16:11:2018 | 23:52:03

Knjiga poezije “Reč i tišina” barskog pjesnika Srđana Lekovića promovisana je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banja Luci.  O djelu su govorili Neda Gavrić i Saša Stojanović, a stihove su, pored autora, govorili i pjesnici Sava Guslov Marčeta i Neda Gavrić, te organizator ove uspješne poetske večeri Vojin Trivunović.  

“Ukratko, bilo je to veče pjesništva u sali, lijepo i kvalitetno, uz spontano moderiranje, prisno i prijateljsko. Pričao sam i o ljubavi prema poeziji, o meni izuzetno bitnoj promociji na Barskom ljetopisu kao prvom promovisanju zbirke, o Baru uopšte, o stihovima uz koje sam porastao, o ‘vajanju pjesme’, o trenutnom momentu književnosti kod nas i u regionu. Banjalučka publika je još jednom pokazala kako je zahvalan slušalac i sagovornik”, rekao je za Bar Info iz Banja Luke Srđan Leković.


On je ovom promocijom zaokružio listu nastupa u oktobru i novembru. Najprije je nastupio na beogradskom Sajmu knjiga, potom je dobio Priznanje za afirmaciju pjesničke riječi Književnog salona Poezija Stenka u Beogradu, da bi nakon toga bio gost na obilježavanju godišnjice “Art Mozaika” u Multimedijalnoj sali “KIC Budo Tomović” u Podgorici.

Knjiga “Reč i tišina” je svoje prvo predstavljanje imala na 30. Barskom ljetopisu, da bi potom promocije bile i u Sokobanji, na beogradskoj Skadarliji, u Podgorici...

Srđan Leković je član Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” iz Bara, rođen je u Beogradu, osnovnu školu završio u Sokobanji, srednju u Baru, a diplomirao u Kotoru, na Pomorskom fakultetu. Prve stihove publikovao je 1996. godine u zborniku “Izgleda da će jugo” Udruženja književnika “Ars Antibari” iz Bara.  Samostalnu zbirku poezije “Kad je reč o tebi” objavio je 2005. godine, a dvije godine kasnije i drugu pod naslovom “Svitac”. Treća zbirka “Sveimen” izdata mu je 2015, a “Reč i tišina” ove godine. Živi i radi u Baru.