Kultura

VIDEO: U ponedjeljak i utorak Susreti pod starom maslinom

by Vesna Šoškić, snimatelj i montažer Zoran Milošev | 18:11:2018 | 21:45:32

Sjutra (ponedjeljak) će u Baru, kod kultne Stare masline, u sklopu novembarskih svečanosti povodom Dana opštine, biti otvoren tradicionalni festival dječjeg i stvaralaštva za djecu “Susreti pod Starom maslinom”, koji će i ove godine okupiti veliki broj dječjih pisaca. Ovogodišnji laureat je pjesnik Miroslav Jovanović Timotijev, a festival će u podne otvoriti predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.
 

Višeznačna je simbolika i značaj festivala “Susreti pod Starom maslinom”, koji traje već trideset i dvije godine. Ponovo će se u Baru okupiti dječji pisci iz Crne Gore i regiona, kao i djeca stvaraoci koji su učestvovali na ovogodišnjem literarnom i likovnom konkursu “San i java Stare masline”. I ponovo će pod Rumijom odjeknuti uzvišena poetska riječ koja će ozariti lica mališana i pokazati ljepšu stranu svijeta i života. Poruke mira, ljubavi i prijateljstva “otploviće” u svijet, po tradicionalnom, lijepom običaju ove manifestacije.
 
Što nas očekuje ove godine, kazao je jedan od organizatora i osnivača ovog jedinstvenog festivala, dramski umjetnik Dragiša Simović.
 
“Bar je ovako lijep i raskošan ispod Rumije, kraj mora, organizator i domaćin nekoliko divnih festivala i manifestacija, uz već slavni Barski ljetopis - Maslinijade, Koštanjijade, Festivala vina... Sjutra počinje još jedan originalan, naš barski, i jedan od najradosnijih. U naš grad stigli su prije dva dana poznati dječji pisci i već su počele promocije njihovih knjiga barskim učenicima. Danas, na svečanom otvaranju, nastupiće dvadesetak pisaca i nagrađeni učenici - učesnici literarnog konkursa. Čućemo njihove stihove i nagrađene prozne radove. Učestvovaće i kantautor Marinko Pavićević i poznati dječji animator i zabavljač iz Beograda Predrag Vuković Peđolino. Biće to lijepo svečarenje, obojeno stihovima i muzikom, nakon čega će u Parku maslina, kod Doma revolucije, ovogodišnji laureat, pisac Miroslav Jovanović Timotijev zasaditi svoju maslinu, a pjesničku poruku mira, ljubavi i prijateljstva nešto kasnije, sa maslinovim vijencem, spustiće u more”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Dragiša Simović, koji je najavio i otvaranje izložbe dječjih likovnih radova u holu Doma kulture.
 

 

U 17,30 h biće prikazana pozorišna predstava "Mašnica nade” - O.Š. "Srbija", prvonagrađena na državnom festivalu dječjeg pozorišnog stvaralaštva" Čedo Dragović". Veče laureata Miroslava Jovanovića Timotijeva, uz učešće književnih kritičara koji će govoriti o njegovom stvaralaštvu, biće priređeno u 19:30 u svečanoj sali Dvorca kralja Nikole.
 
“Moram naglasiti da je na ovogodišji konkurs pristigao veliki broj dječjih radova, ali da je više od 300, došlo kasno, kada je konkurs već bio zaključen, a žiri radio svoj posao. Zato bih apelovao na učesnike da ranije ubuduće šalju svoje radove”, kazao je Simović, koji je najavio da će drugi dan festivala proteći, već tradicionalno, u obilasku dječjih pisaca svih osnovnih škola na području opštine. Naveče će biti promovisana knjiga Jasmine Kecojević “Marija i slavuj - putovanje po mjesečini” iz Fondacije “Marija Kotri”, a zatim i kolažni program pod nazivom “Druženje sa Peđolinom i đecom finom”, autora poznatog dječjeg pisca, stalnog učesnika Festivala Toda Nikoletića.
 
“Festival je za 32 godine iznjedrio veliki broj značajnih umjetničkih stvaralaca”, istakao je Simović.
 

“Djeca koja su učestvovala na nekim od prvih festivala, danas su ozbiljni i formirani ljudi, ali i poznati pisci, pjesnici, slikari, profesori književnosti... Srećemo se sa njima i na drugim manifestacijama i ponosni smo što je naš, barski festival, uticao na njihovo umjetničko formiranje i promišljanja”, kazao je dramski umjetnik Dragiša Simović, koji je od početka uz festival, i koji je i učestvovao u njegovom kreiranju i konceptu.
 
“Susrete pod Starom maslinom” u podne otvoriće predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.