Kultura

Knjiga Sava Markoča promovisana i u Sobi

by Željko Milović | 28:11:2018 | 16:22:13

Knjiga “Kula od sjećanja i druge priče” Sava Markoča ponovo je promovisana u Podgorici, ovoga puta u znatno drugačijem ambijentu nego na Sajmu knjiga – mjesto okupljanja poštovaoca njegovog rada bio je Culture Club Tarantino & Klub kulture Soba, u Bokeškoj ulici.
 
Govoreći o knjizi, Slobodan Bobo Čukić, novinar i publicista, istakao je da “pripovjedna zrelost i odluka da se saopšti ono što se nosi u sebi - suština književnosti, ali i želja da ispričaš priču kako niko drugi ne umije no ti sam”.
 
“Takva je knjiga Sava Markoča, jednog od po kvalitetu prva tri autora koji su se pojavili u Crnoj Gori unazad nekoliko godina”, rekao je Čukić. 
 
Sam Markoč se na sebi svojstven način dotakao sinoćnje večeri: “Kinematograf našeg djetinjstva, ili jedna mala kino sala iz našeg djetinjstva - tako pjevaju ‘Atomci’, a ovo je samo jedna mala ‘Soba’ za lijepa druženja i razgovor uz čašicu. Ili, makar u mom slučaju, uz flašicu, flašicu mineralne vode. Pričali smo, čitali, razgovarali sa onima koji su bili hrabri da dođu po onakvom kijametu (...) Neka stara prijateljstva su obnovljena. Posebno mi je drago zbog toga. Nepoznati dvojac pivopija je, ni kriv ni dužan, prisustvovao promociji i ostao skoro do samog kraja. Ni već pomenuti kijamet, koji nije imao ama baš nikakvu namjeru da odustane, nije uspio da nam pokvari lijep provod. Sasvim dovoljno za one koji ne traže previše”.

 
Ovo je bila šesta promocija knjige “Kula od sjećanja i druge priče”, objavljene u martu ove godine. Premijerno predstavljanje je bilo u Baru, nakon čega su slijedile promocije u Budvi, Reževićima, Ulcinju i Podgorici.
 
Savo Markoč je rođen januara 1963. u Baru, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću, odsjek engleski jezik i književnost. Kratko je radio kao nastavnik, a veći dio radnog vijeka proveo u pomorskim agencijama. U četrdesetoj je otkrio ljubav prema klesanju, a u pedesetoj ka pisanju kratkih priča. Živi, radi, kleše i piše u Baru.