Kultura

Koncert Ljubiše Jovanovića na Zimskoj sceni Barskog ljetopisa

| 30:11:2018 | 18:09:59

Jedan od najeminentnijih flautista današnjice, Ljubiša Jovanović, nastupio je u četvrtak u Baru, u sklopu Zimske scene Barskog ljetopisa. Klavirska pratnja bio je Oleksij Molčanov, poznati ukrajinski pijanista, a specijalna gošća na koncertu mlada crnogorska flautistkinja Dijana Orlandić.
 
Publika je uživala u bogatom repertoaru Telemanovih, Bahovih, Mocartovih i Borneovih kompozicija pisanih za flautu.
 
Brojna priznanja i nagrade, koncerti i majstorski kursevi širom Evrope, SAD, Argentine, Južne Afrike, rad u Beogradskoj operi i baletu, Simfonijskom orkestru Radio Televizije Srbije, Beogradskoj filharmoniji, osnivanje Profesionalnog ansambla “Camerata Serbica”, ansambla “Lola Klasik” i festivala klasične muzike “Bunt” samo su neki od detalja iz bogate biografije Ljubiše Jovanovića koji sada smatra da je ostalo malo toga što želi ostvariti.
 

“Sada se, na neki način, vraćam svim svojim snovima i to svirajući beskompromisno onu muziku koju ja volim i koja mi je najbliža. Sviram i ne osvrćem se na ukuse drugih. S obzirom na to da sam svirao gotovo u svim dvoranama koje sam nekada sanjao, poput Berlinske filharmonije, Sale stubova u Moskvi ili dvorana u Parizu, Njujorku, u tom pogledu nemam nekih velikih želja”, istakao je Jovanović.
 
Jovanović, koji ima status umjetnika “Haynes Artist”, smatra da uprkos različitim faktorima komercijalizacije koji utiču na put kojim današnji umjetnici moraju ići, suštinski on ostaje isti.
 
“Ako čovjek ima potrebu da svira, ako ima potrebu da iskazuje svoje emocije i misli kroz muziku, on će pronaći put do publike i slušalaca. To znači da će zapravo svaki pojedinac uvijek dostići onaj nivo koji zaslužuje”, kazao je on.
 
Ovim koncertom ujedno je zaokružen novembarski program Zimske scene “ Barskog ljetopisa“.