Kultura

Skuplture Zlatka Glamočaka u poznatom francuskom filmu

by DNEVNE NOVINE | 06:12:2018 | 12:14:29

Radovi istaknutog crnogorskog vajara Zlatka Glamočaka dio su scenskog dekora zapaženog francuskog filma "Javni trg" (“Place Publique”), koji je u bioskopskim salama širom Francuske prikazivan tokom posljednjih sedam mjeseci.
 
Režiju ove komedije potpisuju poznata francuska glumica i rediteljka Anjes Žaui i njen partner, glumac Žan Pjer Bakri. Radnja filma odvija se u parku, u kom su izložene Glamočakove skulpture, i govori o ljubavnom paru koji se zabavlja ismijavajući slavu postignutu preko društvenih mreža.
 
Izložene skulpture vlasništvo su švajcarskog kolekcionara i otkupljene su 2002. godine. Glamočak ističe da mu je drago kada se njegovo stvaralaštvo putem filma predstavi široj publici i kada mu poznanici jave da su prepoznali njegove radove na velikom platnu.

 
“Čast mi je što sam putem filma 'Javni trg' povezan sa ikonama savremene francuske kinematografije.

O ovom filmu je u francuskoj štampi objavljeno gotovo 200 novinskih tekstova, a filmske kritike objavljivane su u prestižnim dnevnim novinama, od L’monda, do Figaroa i Parizijena", kazao je naš umjetnik.
 
Poznati francuski filmski par tokom posljednjih 35 godina snimio je 32 filma, koji je vidjelo oko 40 miliona gledalaca. Za svoj rad nagrađivani su više puta, a između ostalih priznanja, dobili su i 11 Cezar statua i pet priznanja Molijer. Godine 2000. film Anjes Žaui bio je francuski kandidat za Oskar, u kategoriji za najbolji strani film.