Kultura

Sestre Muratagić otpočele decembarsku scenu Ljetopisa

| 07:12:2018 | 15:13:16

Decembarski repertoar Zimske scene “Barskog ljetopisa” započeo je klavirski duo bliznakinja Ane Muratagić Barbul i Ida Muratagić sinoć u Dvorcu kralja Nikole. Na repertoaru su bile Foreove, Pjacoline i Pouelencove kompozicije.
 
Klavirski duo Muratagić osnovan je 1998. godine, a tokom dvodecenijskog trajanja sestre su ostvarile brojne zapažene nastupe u zemlji, ali i u Hrvatskoj, Albaniji, Italiji, Sloveniji, Turskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.
 
Uspjeh i dugogodišnji opstanak na muzičkoj sceni proizvod su predanog rada i truda, ali i činjenice da se tokom zajedničkih nastupa osjećaju najbolje. Ana Muratagić Barbul je istakla da repertoar kojim se predstavljaju publici uglavnom biraju shodno raspoloženju u datom momentu, ali da je uvijek sveobuhvatan, od baroka do savremene muzike. Pored ovog repertoara, specijalno za potrebe dua djela su napisali i eminentni kompozitori sa ovih prostora poput Senada Gačevića, Aleksandra Perunovića, Vladimira Maraša, Sanje Drakulić, Dimitrija Golemovića i Burhana Čulića.
 
Mladim pijanistkinjama svaki nastup je jako bitan, ali sa ponosom izdvajaju onaj u KIC-u “Budo Tomović” kojim su, u junu ove godine, obilježile dvadeset godina karijere. Kako kažu, iako trenutno nemaju jasno definisanih planova u pogledu nastupa, želja im je da nastave svirati zajedno.
 
Ana Muratagić Barbul, koja obavlja i dužnost pomoćnika direktora Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” vjeruje da se kultura u Crnoj Gori promoviše dovoljno, ali da uvijek može više: “Smatram da svako ko želi da se bavi ovim, ili bilo kojim umjetničkim poslom, u Crnoj Gori ima prostora za to. Samo su potrebni veliki rad, trud i volja”.