Kultura

VIDEO: Tre sorelle na Zimskoj sceni Ljetopisa

by Vesna Šoškić, montaža Zoran Milošev, Foto: Studio Petović | 14:12:2018 | 15:40:05

Sinoć je u sali barskog Doma kulture, kao dio pozorišne selekcije Zimske scene “Barskog ljetopisa” odigrana predstava Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja i Centra za kulturu Tivat “Tre sorelle”. Po režiji Stevana Koprivice, režirao je Zoran Rakočević, a uloge su tumačili mladi glumci Marija Đurić, Jelena Đukić, Marija Labudović, Omar Bajramspahić, Mak Čengić i Pavle Popović.

 
“Tre sorelle“ je pozorišni komad koji govori o tri sestre iz Boke i njihovoj fanatičnoj zaljubljenosti u mornara kojeg su čekale da se vrati sa mora.
 
Ulogu jedne od sestara tumačila je Jelena Đukić, koja smatra da se, bez obzira na vremensku odrednicu, motivi, kojima se bavi ova predstava, mogu posmatrati u kontekstu današnjice.
 
“Koliko god ovo bila priča nastala po legendi i o ljudima prošlih vjekova, to su i dalje šest ljudi koji žive u današnjim vremenima. To su i dalje neke mentalitetske borbe žena sa ovih prostora. Zapravo, tre sorelle nisu samo žene iz Prčanja od prije jednog vijeka, već su žene iz 2018. godine koje zbog patrijarhalnog odgoja pate i ne nalaze način da se izraze u ovom vremenu i prostoru. Najčešći razlog tome jesu pravila koja nalažu vjera, tradicija, porodična norma i društvo uopšte”, kazala je Đukić.

 
Ova predstava je nastala kao diplomski projekat studenata glume i produkcije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju u klasama profesora Branislava Mićunovića, Janka Ljumovića i uz saradnju docent mr Branka Ilića, a za mladu glumicu formiranje dramskog lika Bjanke koji je suprotan njenoj ličnosti, posebno je iskustvo.
 
“Bjanka je svedenija, uplašenija za svoj život, ona koja spušta glavu kada ne bi trebalo, pa mi je, zbog svih tih razloga, najveći izazov bio da sabijem sve ono što sam ja privatno. U suštini, bilo je potrebno da svoju ličnost svedem i umirim, jer je Bjanka neko ‘čist kao bijelo jedro“, dodala je ona.

 
Repertoar Zimske scene nastavlja se muzičkim programom u četvrtak, 20. decembra u Dvorcu kralja Nikole, koncertom gudačkog kvarteta “Vollmond”.