Kultura

VIDEO: Art Mix Montenegro u organizaciji CEKUM-a

by Vesna Šoškić; snimatelj i montažer Adi Karađuzović | 15:12:2018 | 15:49:55

U organizaciji CEKUM-a, Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina iz Podgorice, sinoć je u sali Dvorca kralja Nikole održan koncert Art Mix Montenegro, na kojem su nastupili: “Duo Classico” iz Bara -profesori Dina Desančić i Safet Drljan, zatim Šukrija Žuti Serhatlić, klape "Veselice" i "Alata" i sopranistkinja Gjylie Pelinku uz klavirsku pratnju Fatime Buzuku. Koncert je jedan u nizu CEKUM-ovih programa kojim su zaokružili uspješnu 2018. godinu.
 

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina, koji je osnovan sa ciljem afirmacije stvaralaštva umjetnika iz redova manjinskih naroda i čuvanja naše bogate kulturne baštine, za dvije godine od osnivanja u potpunosti je opravdao postojanje. Nakon niza književnih, muzičkih i likovnih programa, organizovao je koncert klasične i izvorne muzike koji je vidjela publika širom Crne Gore, ali i u inostranstvu.
 
Popularni “Duo Classico” iz Bara, za koga je 2018. takođe, bila izuzetno uspješna i radna godina, saradnju sa CEKUM-om započeo je na njenom samom početku, a završava je još jednim nastupom u organizaciji ove institucije.
 
“Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina bio je organizator našeg veoma uspješnog i posjećenog koncerta u Crnogorskom narodnom pozorištu, početkom godine. Bio je to lijep, ali i zahtjevan početak 2018. koji je trebalo da opravda cijeli njen dalji tok. Za nas je ona bila u znaku Vivaldija, premijernog projekta u Crnoj Gori za koji smo dobili podršku od Ministarstva kulture. Ipak, večeras smo obradovali publiku sa tri nove kompozicije, kojima najavljujemo i veoma radnu i zahtjevnu i narednu, 2019. godinu”, kazala je za Radio Bar i Bar Info profesorica, mr Dina Desančić, koja je naglasila da je kruna njihovih nastupa na kraju godine sinoćnji koncert u svom gradu i sali Dvorca kralja Nikole, gdje uvijek nastupaju sa posebnom radošću i emocijom. Ona se zahvalila CEKUM-u na saradnji i pruženoj prilici da u sklopu projekta ART MIX Montenegro nastupaju u zemlji i inostranstvu.
 
“Nama kao umjetnicima, uvijek predstavlja veliko zadovoljstvo da nastupamo širom meridijana i predstavljamo svoju zemlju, što nam je  omogućio i ovaj projekat Centra za očuvanje kulture manjina", naglasila je profesorica Dina Desančić.
 

"Multietničnost Crne Gore je bogatstvo, ali i stvaralaštvo umjetnika koji pripadaju različitim kulturama i nacionalnom korpusu. Potvrđuje to i ovaj koncert", kazao je poznati izvođač izvorne muzike Šukrija Žuti Serhatlić, koji je istakao da mu je nastup u Baru, nakon Ulcinja, Danilovgrada, Nikšića, Kipra, Skadra, jedan od ljepših.
 
“Čast mi je  da sarađujem sa CEKUM-om, jer nam on, kroz sve ove divne programe, otkriva neisrpno vrelo, bogatstvo i ljepotu Crne Gore", zaključuje Serhatlić.
 
Koncertom u Baru, Centar za očuvanje kulture manjina iz Podgorice završio je radnu 2018, ali najavljuju i niz programa u narednoj, 2019. godini. 
 
“Naši programi počeli su u januaru i odvijali se u kontinuitetu cijele godine. Imali smo preko trideset sopstvenih programa i isto toliko u saradnji  sa raznim institucijama kulture u Crnoj Gori. Obogatili smo i našu izdavačku djelatnost edicijom – ‘Roman klasika Crne Gore’, koji pripadaju manjinskim narodima. U godini koja je za nama snimili smo i dva dokumentarna filma, a već je pripremljen i bogat program za 2019”, kazala je Izedina Škrielj Adžović, organizatorka u CEKUM-u.