Kultura

U Muzičkoj školi ponosni na ovogodišnje rezultate

by Vjera Knežević Vučićević | 19:12:2018 | 10:10:31

U Školi za osnovno muzičko obrazovanje “Petar II Petrović Njegoš“ ovu kalendarsku godinu završavaju zadovoljni rezultatima obrazovnog procesa i ponosni na brojne nagrade koje su mladi, talentovani Barani zaslužili na takmičenjima u zemlji i regionu.
 
ŠOMO “Petar II Petrović Njegoš“ u Baru sa radom je počela septembra 1983. godine kao jedna od radnih jedinica Kulturnog centra. Kao samostalna ustanova djeluje od juna 1990. godine. Tokom protekle tri i po decenije postala je respektabilna ustanova uključena u tokove savremenog muzičkog obrazovanja, a njeni talentovani, vrijedni i umjetnosti posvećeni učenici, na takmičenjima u državi, regionu i inostranstvu tradicionalno postižu izvanredne rezultate.
 
“Muzička škola je od osnivanja prepoznata kao prestižna ustanova koja daje veliki pečat razvoju Bara i države. Predano radeći kolektiv škole je u kvalitetnoj sprezi sa uspješnim učenicima sa svakog takmičenja donosio pregršt nagrada. Iskreno smo ponosni što time na najljepši način prezentujemo naš grad u najboljem svjetlu. U prilog tome svjedoči i prošlogodišnji uspjeh đaka koji su u svoj Bar donijeli 26 prvih nagrada, čime smo dosegli sam vrh dosadašnjih postignuća”, ponosna je direktorica ŠOMO “Petar II Petrović Njegoš“ Aleksandra Vojvodić Jovović.
 
Govoreći o svijetlim trenucima rada škole na koje je izuzetno ponosna, Vojvodić Jovović ne zaboravlja ni bivše đake koje je iznjedrila ustanova- danas vrhunske muzičare, šarmantno ih, bez primjesa lažne skromnosti, nazivajući “svojevrsnim ambasadorima umjetnosti koji širom svijeta pronose slavu i kulturu grada iz kojeg potiču“.
 
-Na njihove uspjehe smo posebno ponosni- podvlači direktorica barske Muzičke škole koja ove školske godine broji 474 učenika raspoređenih na odsjecima: klavir, gitara, violina, violončelo, flauta, truba, harmonika i solo- pjevanje. Osim sviranja na instrumentima djeca kao obavezne imaju i predmete hor, orkestar i kamernu muziku.
 
Da je među mladim Baranima koji završe osnovno muzičko obrazovanje u rodnom gradu zaista mnogo talentovanih i istinskih zaljubljenika u muziku, potvrđuje i podatak da je značajan broj njih u tom pravcu nastavio i dalje usavršavanje.

 
“Među našim bivšim učenicima dosta ih je koji su profesionalnu karijeru nastavili kao profesori na muzičkoj akademiji, članovi simfonijskog orkestra, pa sve do onih koji imaju sopstvene solističke karijere u zemlji i inostranstvu. Srećna sam što dio kolektiva Muzičke škole čine bivši đaci koji svoj hljeb zarađuju pedagoškim radom uprvao u instituciji koja je prepoznala, dala smjernice i odnjegovala njihov talenat, pa tim lijepim ‘miješanjem’ nostalgije, emocija i stručnosti doprinose da naša škola po kvalitetu rada bude u samom vrhu u Crnoj Gori”, zadovoljna je Vojvodić Jovović.
 
Predanost i zalaganje, uvažavajući i odlične rezultate, prepoznaju i opština i Kulturni centar sa kojima, kako ističe naša sagovornica “imaju dugogodišnju uspješnu saradnju“.
 
“Nedavno smo uz podršku Opštine Bar, na čelu sa gradonačelnikom Dušanom Raičevićem, opremili dvije nove učionice za grupnu nastavu solfeđa, što je obradovalo učenike i nastavnike škole i, naravno, doprinijelo kvalitetnijem nastavnom procesu”, zadovoljna je Vojvodić Jovović, uz ponovno podsjećanje da je ovoj ustanovi, ali i gradu neophodan koncertni klavir, jer je, kako potencira “isključivo tako moguće upriličiti kvalitetne nastupe ovdašnjih i inostranih umjetnika čiji performasi opravdano zahtijevaju visok nivo tehničke opremljenosti“.
 
Direktorica Muzičke škole kaže da je cilj ove ustanove prvenstveno popularizacija klasične muzike, stvaranje novih kadrova koji će nakon osnovnog obrazovanja nastaviti muzičko usavršavanje, a ne manje značajna misija je rad na širenju opšte muzičke kulture među sugrađanima.
 
“U planu je i ponovno formiranje gradskog orkestra čiji počeci datiraju od 1911. godine, jer Bar to zaista zaslužuje. U narednom četvorogodišnjem periodu nastojaćemo da otvorimo i Srednju muzičku školu u Baru, nabavimo nedostajuće muzičke instrumente i opremimo muzički studio za potrebe škole”, zaključuje Vojvodić Jovović.