Kultura

Najčitanije knjige u barskoj matičnoj Biblioteci

| 21:12:2018 | 10:34:36

Decembar je mjesec darivanja, ali i vrijeme kada se u svim sferama ljudskog djelovanja svode rezultati poslovanja, pa se i u Narodnoj biblioteci i čitaonici “Ivo Vučković”, između ostalog, analizira cirkulacija knjižnog fonda.
 
Prema dobijenim podacima, objavljen je i spisak najčitanijih knjiga u barskoj matičnoj Biblioteci.
 
Na odjeljenju za odrasle najviše puta je ustupljena na korišćenje knjiga “Rani jadi” Danila Kiša, a potom slijede bestseleri: “Djevojčica na litici” - Lusinda Rajli; “Trn u grudima” - Kolin Mekalou; “U ovom trenutku” - Gijom Muso, kao i djela skandinavskih pisaca, sve popularnijih među čitaocima: Ju Nesbe (“Krv na snegu” i “Žeđ”) i Fredrik Bakman (“Čovek po imenu Uve” i “Moja baka vam se izvinjava”).
 
Visoko mjesto zauzeo je i klasik Miloša Crnjanskog “Roman o Londonu”, kao i naslovi iz naučno-popularne literature: “Socijalna inteligencija” - Danijel Goleman i “Žene koje trče s vukovima” - Klarisa Pinkola Estes.
 
Na odjeljenju za djecu prednjače knjige iz programa školske lektire: “Emil i detektivi” - Erih Kestner, “Hari Poter i kamen mudrosti “ - Džoan Ketlin Rouling, “Svemoćno oko” - Čedo Vuković i “Gospodar prstenova” - Džon Ronald Rejel Tolkin.
 
Sem njih, tražena je i literatura zabavnog karaktera, kao što su romani od Keti Kesidi, priče Džeronima Stiltona, zatim naslovi: “Priče za dječake” i “Priče za djevojčice”, dok najmlađi članovi i dalje najviše vole da čitaju “Najljepše bajke” i popularne slikovnice.