Kultura

Gudački kvartet Vollmond na Zimskoj sceni Ljetopisa

photo: Studio Petović | 21:12:2018 | 12:44:04

Kamerni gudački sastav „Vollmond“ nastupio je sinoć, u dvorskoj sali Zavičajnog muzeja, u okviru regionalne muzičke selekcije ovogodišnjeg izdanja Zimske scene „Barskog ljetopisa“.
 
Sastav koji čine Milana Bjelobaba – violina, Luna Kostadinović – violina, Aleksandra Kijanović – violina i Pavle Savić – violončelo, izveo je skoro dvosatni program koji je obuhvatio tri kompozicije za gudački kvartet – Hajdnovu op. 20, Volfovu italijansku serenadu i Betovenov gudački kvartet op. 59 „Razumovski“.

 
Kamerno muziciranje, koje po svojoj formi podrazumijeva nastup u manjem prostoru i uži krug slušalaca, omogućava da izvođači učestvuju u jednom intimnijem činu stvaranja muzike. Upravo takva atmosfera doprinosi da se muzičari sa zadovoljstvom opredjeljuju za ovu vrstu nastupa.
 
„Kada govorimo o gudačkom kvartetu to je ultimativni kamerni sastav na kojem možete raditi čitavog života i težiti da, u krajnjem slučaju, to bude jedan instrument sa 16 žica. Kamerno muziciranje, u isto vrijeme, predstavlja i solističku svirku i konverzaciju sa drugim ljudima, pa iako vjerovatno najteža kamerna forma, meni je najdraža“, kazala je violinistkinja Milana Bjelobaba.
 
Pored sviranja u ovoj kamernoj varijanti, Bjelobaba i Luna Kostadinović bave se i muziciranjem u Crnogorskom simfonijskom orkestru, koje donosi drugačiju vrstu rada i doživljaja i to najviše po pitanju oslonca.
 
„Iako muziciranje u orkestru i kamernom sastavu funkcioniše manje-više po istim principima, postoji jasna razlika. Orkestar ima drugačije razmere i samim tim zahteva i drugačiji pristup“, dodala je Bjelobaba.
 
Gudački kvartet koji je od svog osnivanja 2015. godine realizovao brojne zapažene nastupe u našoj zemlji i okruženju, publici se uglavnom predstavlja kanonskim djelima za gudače.

 
„Sada više težimo da radimo na nekim klasičnijim delima kao što su Hajdn, Mocart i Betoven koje mnogi nazivaju i „ocima gudačkih kvarteta“. Kroz ova dela, najviše rastemo i sazrevamo kao kvartet. Naravno, dotičemo se i drugih epoha kao što je to bio slučaj i sa večerašnjim repertoarom gdje smo uz Hajdna i Betovena svirali Volfa kao neku vrstu osvježenja“, istakla je Milana.
 
Koncertom gudačkog kvarteta zaokružen je muzički program Festivala kada je riječ o godini koja je na izmaku, a posljednjeg četvrtka 2018. godine Zimska scena „Ljetopisa“ ugostiće dr Svetozara Savića koji će tom prilikom promovisati svoj novi roman „Narcizam smrti“. O knjizi i stvaralaštvu, autor će u Dvorcu kralja Nikole razgovarati sa Gordanom Leković, moderatorkom večeri.