Kultura

Božićni koncert, jedan od najboljih do sad

by Željko Milović | 23:12:2018 | 22:06:02

Tradicionalni Božićni koncert večeras je održan u sali Muzičke škole, a opšte je mišljenje da je ovo bio jedan od najboljih u 19 godina dugoj tradiciji njegovog održavanja.  
 
Organizatori su bile tri nevladine organizacije iz našeg grada: „Zupci Production“, Udruženje građana „Šestani“ i Hrvatsko kulturno društvo „Sveti Jeronim“, a pokrovitelj koncerta bila je Opština Bar.
 

Ovoga puta, program je bio sastavljen iz tri dijela. U prvom je nastupio kamerni hor „Zima“ iz Bara, čiju okosnicu čine ljudi iz Rusije, Ukrajine, Bjelorusije... Pod dirigentskom palicom Varvare Boykove, izveli su Leontovičev „Šedrik“, zatim englesku božićnu pjesmu iz 16. vijeka „Coventry Carol“, tradicionalnu ukrajinsku „Prečistaja diva“, te katalonsku „Riu Riu Chiu“, uz pomoć tarabuke, daira i clappinga.
 

U drugom dijelu večeri nastupio je trio Zorana Latković – sopran, Marko Simović – violina i Davor Novak na klaviru. Izveli su Vivaldijevu „Domine Deus“, te Bachovu „Ave Marija“,
 

Centralno mjesto večerašnjeg koncerta imao je nastup udruženog hora KUD „Stanko Dragojević“ i Muzičke škole „Vasa Pavić“ iz Podgorice. Dirigovala je prof. Zoja Đurović. Veoma upečatljivo izveli su Ingegnerijev „O bone Jesu“, Arcadeltovu „Ave Maria“, Mozartov „Ave Verum Corpus“, Brucknerov „Christus Factus“ i Mokranjčevo „Tebe pojem“. U Franckovoj numeri „Panis Angelicus“ zablistala je solistkinja Ana Radović, a za sam kraj ostavljena je najpoznatija božićna pjesma, Gruberova „Tiha noć“.  
 
Tradicionalno, na kraju Božićnjeg koncerta, publika i hor su zajedno otpjevali neslužbenu blagdansku himnu „U se vrijeme godišta“, a na bini su se učesnicima pridružili i sopranistkinja Aleksandra Vojvodić Jovović i dirigent hora „Antivari Musica“ Miro Kruščić.
 

U krcatoj sali Muzičke škole, među posjetiocima su bila i sva tri barska vjerska velikodostojnika: nadbiskup Rrok Gjonlleshaj, protojerej stavrofor Slobodan Zeković, glavni imam barski Mujdin Miljaimi, kao i potpredsjednica Opštine mr Tanja Spičanović, Zdravko Nikolić predstavnik Generalnog konzulata Hrvatske, Adrian Vuksanović poslanik HGI u Skupštini Crne Gore, Zvonimir Deković predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, sveštenstvo i časne sestre Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije, brojni predstavnici političkog, društvenog i kulturnog života Bara...