Kultura

Udruženje Nekazano promovisalo svoj drugi časopis

by Željko Milović | 23:12:2018 | 23:17:20

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” promovisalo je u Dvorcu kralja Nikole drugi broj časopisa za kulturu i umjetnost koji izdaju pod sopstvenim imenom.
 
Gosti su bili predstavnici Udruženja književnika Crne Gore Veselin Rakčević, Perivoje Popović i Slobodan Vučinić, kao i književnici iz Beča Svetlana Matić, iz Holandije Gordana Srećković, iz Novog Sada Melanija Bojanović, iz Beograda Slavica Šešum, iz Nikšića Gordana Sarić i Slavka Božović, iz Bijelog Polja Duško Nedović i iz Risna Goran Radičević. Pored gostiju publici su se predstavili domaći autori: Svetozar Đurišić, Nataša Lečić, Srđan Leković, Trivo Zolak, Miško Vučinić, Vasilije Vasko Janković, Aleksandar Jovanović, Lazar Minić i Labud N. Lončar.
 

Ovaj broj časopisa evocirao je uspomenu na barskog pjesnika Božidara Filipovića Fića, od čije je smrti prošlo deset godina, a čija je porodica prisustvovala večeri. Učenici Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, članovi recitatorske sekcije, govorili su Fićove pjesme: Dragomir Vukmarković “Pljunuti tata”, a Milana Tomović “Sve južnije”.
 

Svetozar Đurišić, pjesnik iz Virpazara, osvrnuo se na svoje prijateljstvo sa pokojnim Fićom i razvoj kniževne i javne riječi od davnina do danas i ulogu “Nekazanog” u tom procesu. Književnici Veselin Rakčević, Perivoje Popović i Slobodan Vučinić evocirali su uspomene na Božidara Filipovića Fića, ujedno hvaleći novi izgled, kvalitet i tehnička rešenja časopisa.
 

Marijana Martinović je recitovala pjesmu “Boskeov labud” Miroslava Jovanovića Timotijeva, kome je “Nekazano“ u ovom broju posvetilo posebno poglavlje, predstavljajući njegov rad kroz četiri pjesme. Anđela Krgović je čitala pjesme svoje drugarice Sanele Škretović – “Zvijezde” i “Sanjam”. Poseban dio “da ih ne zaboravimo“ u ovom broju posvećen je nedavno preminulom književniku i kulturnom stvaraocu Osvaldu Tomoviću.
 

Predsjednik udruženja “Nekazano” Labud N. Lončar istakao je činjenicu da je udruženje ostalo dosljedno u obećanju da će godinu završiti sa ovim časopisom, a samim tim potvrđujući napredak u radu i izdavaštvu.
 
“Raduje činjenica da je napokon započela saradnja sa školama u Baru, jer su mladi naša budućnost i nada. Zahvaljujemo se profesorima Nedeljku Đuroviću i Vanji Drobnjak i njihovim učenicima, i nadamo se da smo s njima otvorili epohu u kulturnom životu mladih Bara. U sljedećim brojevima časopisa poseban dodatak će biti namijenjen mladim pjesnicima iz osnovnih i srednjih škola Bara. Za posebne zaskluge na polju književnog stvaralaštva za mlade ustanovićemo nagradu ‘Božidar Filipovič Fićo’, istakao je Lončar.
 
Na gitari je kao gost nastupio učenik muzičke škole Ivo Dobrković, a moderator večeri bila je Sonja Klisić.