Kultura

U Dvorcu promovisan roman dr Svetozara Savića

| 28:12:2018 | 12:45:49

U Dvorcu kralja Nikole, u okviru Zimske scene “Barskog ljetopisa” je juče promovisan novi roman dr Svetozara Savića “Narcizam smrti”, kojeg su objavili Zavod za udžbenike Crne Gore i Otvoreni kulturni forum (OKF).
 
Književno veče, čiji je moderator bila dr Gordana Leković, profesorica književnosti i književna kritičarka, proteklo je u razgovoru o idejama i najznakovitijim motivima ovog romana, ali i o cjelokupnom Savićevom stvaralaštvu.

 
Svetozar Savić, po zvanju doktor biotehničkih nauka, do sada je objavio preko sto naučnih i popularno-stručnih radova u domaćim i stranim publikacijama, te nekoliko monografija, stručnih knjiga i udžbenika. Na polju lijepe književnosti, roman “Narcizam smrti” je treći objavljeni, nakon “Ljetopisa jednog badanja” i “Vajara”, za koga je nominovan, u crnogorskoj selekciji, za regionalnu nagradu “Meša Selimović”.
 
“Narcizam smrti“, zbog složenosti slojeva predmetnosti može imati različita određenja, ali to je prije svega psihološki i roman lika, sa elementima detektivskog i krimi-sižea.
 
“Roman ima nekoliko fabularnih tokova, ali sižejna okosnica je odnos između majke i sina koji se iz jedne velike ljubavi pretvara u jednu veliku koliziju, i kada u toj radnji dođe do usijanja, nastupaju neke scene koje su jako interesantne i koje će, makar vjerujem, privući publiku“, istakao je Savić.
 
Prema njegovom mišljenju, proces izbora tema kojim će se baviti nikada nije jednosmjeran, jer zapravo nekada pisac bira temu, a vrlo često ona sama izabere njega. Kada se to desi, njegova radoznalost, bilo emocionalna, intelektualna ili duhovna, jednostavno ga usmjerava ka suštini.

 
“Teme kao što su prostor, vrijeme i smrt jako su zanimljive. O njima možete, po mom mišljenju, reći šta god želite, ali ih nužno morate smjestiti u jednu mrežu determinizama da bi ih pojasnili. U toj mreži postavljeni su likovi koji su u ovom romanu obrađeni iz jednog fokusa tehnike nepouzdanog pripovjedača koja mi je, u poređenju sa prethodnim romanom kada sam koristio tehniku sveznajućeg pripovjedača, bolje prijala, pa sam stoga mnogo brže i dinamičnije završio pisanje”, rekao je autor.
 
Ovaj roman zahtijeva posebnu pažnju prave čitalačke publike, koje je prema Savićevom mišljenju “jako malo, što je potpuno i prirodno”.
 
“Oni čitaoci koji zaista istinski mogu da čitaju, imaju pred sobom jednu temu koja nije mnogo obrađivana na našim prostorima u ovom smislu. Majka kao motiv jako je interesantna u Crnoj Gori. To je aksiom za nešto najljepše i najbolje, ali kada joj se pristupi iz nekog analitičnijeg aspekta postavlja se jako veliki zahtjev za čitaoca”, istakao je Savić.