Kultura

VIDEO: Izložba Miluna Lutovca u hotelu Korali

by Vesna Šoškić; photo: Studio Petović; snimatelj Adi Karađuzović; montaža Zoran Milošev | 29:12:2018 | 15:22:39

Izložbom slika profesora Miluna Lutovca "Mediterranean Sundance" završen je "Kulturni kalendar Sutomora 2018", manifestacija u organizaciji NVO "Novo i ljepše Sutomore", tokom koje su građani Spiča i Bara gotovo svakog mjeseca vidjeli po jedan zanimljiv kulturno-umjetnički program. Manifestacija, ustanovljena sa ciljem oživljavanja Spiča kao kulturnog jezgra i valorizacije njegove bogate kulturne baštine, u potpunosti je opavdala svoje postojanje.
 

Obasjani sunčevom svjetlošću Mediterana sa slika Miluna Lutovca, uz stihove velikog pjesnika Njegoša i gitaru prof. dr Rada Amanovića, brojni posjetioci izložbe profesora Lutovca u hotelu “Korali”, imali su ugođaj koji im je na izmaku godine, u tom sjetnom, ali i euforičnom periodu, donio pozitivne vibracije, nadahnuće i stvarnost obojio ljepotom, kako to samo umjetnost može. A kod ovog autora, svestranog intelektualca i nadasve kreativne ličnosti, sreli su se raznovrsni umjetnički izrazi. Profesor Lutovac piše, predaje na Fakultetu umjetnosti Donja Gorica, doktorand je na katedri Teorija savremene umjetnosti.
 
“To je neobičan preplet. Mislim da je talenat taj koji sve to animira i povezuje. Svaki čovjek nosi u sebi svoju sliku svijeta, koja je povezana sa podnebljem u kojem živi, stvara, boravi. U ovom “Mediteranskom ciklusu” dominiraju igra svjetlosti, sukob između raznih struja, dijalog između Atlantika, Sahare i Mediterana, što sve zajedno stvara fantastične boje. Jer, Mediteran su i bure i erupcije, zato su moje slike pune poteza i ekspresije. Čini mi se da sam sada, prvi put, pronašao svoju temu, odnosno da sam ovim ciklusom počeo da se bavim nečim što bi moglo da se protumači kao osvojeni likovni rukopis”, kazao je za Radio Bar i Bar Info, nakon otvaranja izložbe, Milun Lutovac.
 

Likovna kritika pozitivno ocjenjuje njegov rad.
 
“Ova izložba je praznik za oči. Milun je kreativac u duši, neko ko veoma lijepo piše, govori, a vidimo i slika. Ciklus koji je večeras izložen predstavlja novu fazu u njegovom likovnom izražaju - lijepu lirsku apstrakciju, ekspresionizam i asocijativno slikarstvo. Svjetlost, lazuri i boje Mediterana sa Milunovih slika vedre dušu i zaista smo večeras uživali”, kazala je istoričarka umjetnosti, dr Anastazija Miranović.
 

Izložba Miluna Lutovca otvorena je na neuobičajen način - stihovima Njegoša "Noć skuplja vijeka", u interpretaciji glumca Slobodana Marunovića i gitarsku pratnju prof. dr Rada Amanovića.
 
“Milun nam je kroz ujednačen likovni rukopis ponudio fantastičnu izložbu. Uz sva svoja druga interesovanja, kao profesora, doktoranda, pisca nekoliko knjiga, Milun nam otkriva da se radi o čovjeku radoznalog duha koji želi da stvara i kreira. On ne pripada uštogljenim akademskim formama, već je rasplinut i raspojasan u svojoj mašti i doživljaju svijeta. Ovoga puta inspirisan Mediteranom, nebom, Suncem i zvijezdama koji su nad nama, na ovom divnom prostoru Crne Gore”, kazao je glumac Slobodan Marunović.
 
Na početku izložbe prikazan je insert iz filma Danila Nikolića, dobitnika NIN-ove nagrade, "Kraljica zabave", čiji je jedan od aktera bio Milun Lutovac iz perioda beogradskih studentskih dana.
 
“Moj prijatelj Vladimir Mijović i ja družili smo se sa Nikolićem u to vrijeme i ušli smo u roman koji je on pisao. Kasnije je nastao jedan mali film, što je za mene bilo neobično iskustvo. Ušli smo iz običnog svijeta u knjigu i film, i postali njihovi junaci. To mi je pružilo priliku da osjetim neku novu dimenziju i kako krespondiraju realnost i svijet umjetnosti”, objasnio je Lutovac.
 
Predsjednica NVO "Novo i ljepše Sutomore" Slobodanka Hrvatin, na kraju "Kulturnog kalendara 2018." izrazila je zadovoljstvo uspjehom ove kulturno-umjetničke manifestacije i najavila promociju nove već krajem januara 2019. godine.
 

“Čast nam je što smo izložbom slika izuzetnog intelektualca i prijatelja manifestacije, zaokružili godinu koja je za nama i naš ‘Kulturni kalendar’. Milun nas je večeras ozario predivnim Suncem i plavetnilom Mediterana, čime smo na najljepši način zaokružili, za nas veoma uspješnu godinu. U narednoj nas očekuje, takođe, puno kvalitetnih programa”, obećala je predsjednica NVO “Novo i ljepše Sutomore” Slobodanka Hrvatin.
 
Ona je profesoru Milunu Lutovcu uručila plaketu kojom mu se zahvalila na podršci od samog početka, prije nekoliko godina, kada je ustanovljena manifestacija "Kulturni kalendar Sutomora".