Kultura

VIDEO: Počeo ovogodišnji Kulturni kalendar Sutomora

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Zoran Milošev | 24:01:2019 | 14:20:17

“Kulturni kalendar Sutomora” - manifestacija kulture i umjetnosti koju organizuje NVO “Novo i ljepše Sutomore”, u 2019. godini otvoren je izložbom slikarke iz Estonije Margret Paide. Do saradnje i njenog gostovanja u Baru došlo je nakon zajedničkih međunarodnih projekata i izložbi naših umjetnika Marka i Maje Čakalović sa ovom nadarenom slikarkom.

 
Za Margret Paide, koja je prvi put u Crnoj Gori, bilo je posebno inspirativno boraviti dva mjeseca u Baru, u kući mladih umjetnika Marka i Maje Čakalović, u Šušanju, gdje su i nastale slike izložene u hotelu "Korali" u Sutomoru.
 
Dominantan motiv na njenim platnima su ljudi, jer kako ističe, pasionirana je različitim karakterima i onim što oni nose.
 
“Volim ljude, posebno iskrene. Željela sam da ljepotu, svijetlo i iskrenost koje isijavaju, prenesem na platno. To su ‘Tri gracije’ koje smještam u svakodnevne situacije i ambijent - plažu, ulicu, zabavu... U potrazi sam za različitim, iskrenim pričama drugih. Volim ljude slušati, posmatrati i razumjeti, umjesto da ih osuđujem. Vrlo često koristim naga tijela za to, jer volim krhkost, teksturu i oblik ljudskog tijela. Ono je izdajnik, ukoliko obratimo pažnju. To je tzv. govor tijela. Stvaram masovne prizore i pretvaram ljude u oblike i šablone. Gomila gubi individualnost i stvara novi, generalizovani hibrid", kazala je za Radio Bar i Bar info zanimljiva umjetnica.

 
Prvu samostalnu izložbu kod nas, daruje Crnoj Gori i Sutomoru, iz kojih će, kako je navela, ponijeti najljepše utiske.
 
“Sunce Crne Gore je vrelo, predjeli divni, pa je ovdje mnogo lakše stvarati nego u Estoniji. Inspiracija je potekla sa plaža, od te ogromne količine svjetlosti, ali i od ljudi iz svakodnevnog žvota", ističe umjetnica.
 
“Vještim crtačkim elementima i bogatim koloritom, kao i snažnim, hitrim, a ujedno suptilnim potezima kista, Margret Paide uvodi nas u svijet svojevrsnog ekspresionističkog izraza. Susret sa Mediteranom zaintrigirao je njenu maštu. Otuda se na njenim slikama jasno vide ‘Tri gracije’, o kojima nam je govorila-ljepota, radost i blaženstvo”, kazala je Maja Čakalović, koja je otvorila izložbu estonske slikarke.
 
O ovogodišnjem programu “Kulturnog kalendara Sutomora”, koji je otvoren sinoć, govorio je poznati spičanski intelektualac, šahista, publicista i kolekcionar slika Vladimir Lukšić. On je najavio i osnivanje “Udruženja Spičana”, koje će, zajedno sa NVO “Novo i ljepše Sutomore”, nastaviti da radi na valorizaciji bogate kulturne baštine tog kraja.

 
“Povodom 95. rođendana Voja Stanića i u čast poštovaoca tradicije i vrijednosti Spiča, donatora i mecene Mihajla-Mikice Petrović, u martu će u njegovoj domaćnskoj kući i restoranu ‘Izvor’, biti priređena izložba ovog velikog crnogorskog umjetnika. U maju ćemo promovisati knjigu o starim selima Spiča, a tokom godine i monografiju Željka Milovića ‘(Ne)zaboravljeni Barani XX vijeka’. Planirano je i poetsko veče Miroslava Jovanovića Timotijeva, kao i muzičko-poetski program ‘Noć skuplja vijeka’. Program u septembru, biće posvećen našim najznačajnijim kulturno-istorijskim dobrima u Spiču- ‘Ratac, Nehaj i Tabija kroz vjekove’, a pripremamo još neka iznenađenja i atraktivne događaje, za koje će biti zaduženo ‘Udruženje Spičana’”, kazao je Vladimir Lukšić, koji je podsjetio da je prvo slično udruženje Spičana formirano u Beogradu, prije osamdeset godina, ali, nažalost, zbog ratnih prilika nije zaživjelo na pravi način.
 
“Nadamo se da ćemo to ispraviti i zajedno sa ljudima iz NVO ‘Novo i ljepše Sutomore’ dati ovom kraju poseban duh, sačuvati običaje i tradiciju i, na kraju, bolje promovisati našu opštinu i turistima ponuditi sadržajniji odmor “, naglasio je Lukšić.

 
Na večeri je svirao talentovani barski muzičar Nemanja Bogićević.
 
Izložbu Margret Paide publika narednih petnaestak dana može vidjeti u galeriji "Velimir A Leković".