Kultura

VIDEO: Izložba i koncert mladih crnogorskih stvaralaca

by p.r. služba Ljetopisa, video: Vesna Šoškić / Zoran Milošev / Studio Petović | 25:01:2019 | 16:50:59

U okviru Zimske scene “Barskog ljetopisa” je u četvrtak upriličeno veče posvećeno mladim crnogorskim stvaraocima.
 
Najprije je, u punoj sali Dvorca kralja Nikole, publika prisustvovala otvaranju izložbe “Refleksije” akademskih umjetnica Jelene Iličković Tomić, Jovane Vujanović i Tijane Vujović, nakon čega je održan koncert mladih barskih pijanista Darje Samofalove i Vasilija Basaraba.
 

Izložba “Refleksije” predstavlja zajednički umjetnički projekat tri mlade crnogorske umjetnice koje su lična iskustva proživljena u djetinjstvu pohranile u umjetničko trajanje.
 
Otvarajući izložbu, selektorka likovnog programa dr Anastazija Miranović kazala je da umjetnice, fotografijom, medijem koji najupečatljivije čuva prošlost, subjektiviziraju stvarnost kroz intimne mitove, poput kataloga individualnih sjećanja i diferentnim
konceptualnim intervencijama, tvoreći pred nama nestvarno-stvarne, nostalgično-sjetne, empatično-nježne prizore, situacije i stanja.
 

“Tri mlade crnogorske umjetnice u svojim umjetničkim ‘Refleksijama’ (kako slovi naziv njihovog zajedničkog umjetničkog projekta/izložbe), intervenišu u vlastitim, individualnim prošlostima, svijetu djetinjstva, čineći ga fantastičnim, estetskim aktivizmom u nepromjenljivom. Konceptualno-kreativnom repeticijom određenih trenutaka, situacija, stanja prošlosti umjetnice ih udvostručuju, multipliciraju, tvoreći nove stvarnosti/sadašnjosti”, istakla je Miranović.
 

Prema riječima Tijane Vujović, “’Refleksije’ predstavljaju pogled i razmišljanje o djetinjstvu koje koriste kao motive kroz svoje radove”: “Motivi za nastanak ovih slika su dječiji portreti otuđeni iz nekih fotografija koje su nađene u digitalnoj sferi interneta i smješteni u neki pejzaž koji sam ranije pravila. Kasnije sam i nastavila tu praksu kombinovanja pejzaža, figura i portreta”. Za Vujovićevu, čitav ovaj proces rodio se iz potrebe stvaranja nekog utopijskog okruženja, malo ljepšeg i bajkovitijeg, ali i iz nasušne umjetničine potrebe za igrom i razvijanjem mašte.
 
Postavku “Refleksije” publika može pogledati narednih mjesec dana.
 
Nakon izložbe uslijedio je koncert dvoje mladih barskih pijanista Darje Samofalove i Vasilija Basaraba, brata i sestre koji nižu brojne nagrade i priznanja u našoj zemlji i regionu. Publika je bila u prilici da uživa u klavirskoj interpretaciji Betovenovih, Listovih i Šopenovih kompozicija.
 

Darja Samofalova rođena je 1994. i muzikom se bavi od svoje šeste godine, a tome je mnogo doprinijela činjenica da potiče iz muzičke porodice.
 
“Od ranog djetinjstva slušam klasičnu muziku, i ne samo klasičnu. Pored toga, mnogo vremena sam provela slušajući roditelje kako muziciraju, kako rade sa svojim učenicima i slušajući velike izvođače. Sve ovo je mnogo pomoglo u formiranju moje ličnosti i izbora muzike kao životnog poziva. Obrazovala sam se u Baru, gdje sam imala divno iskustvo rada sa profesorima, najprije sa svojom majkom Majom i veoma sam im zahvalna na tome. Fakultet muzičke umetnosti sam završila u Beogradu, gdje sam imala priliku da slušam kvalitetne pijaniste, što je svakako doprinijelo mojoj nadogradnji”, istakla je Samofalova.
 

Darija je svom, deset godina mlađem bratu Vasiliju, predstavljala inspiraciju i uzor, ali, kako on kaže, kod njega se želja za klavirom rodila nešto kasnije.
 
“Darja je na neki način bila jedan od razloga zašto sam se odlučio za sviranje klavira, jer do desete godine uopšte nisam bio zainteresovan za tako nešto.Tada sam počeo da je slušam pažljivije i shvatio sam koliko je to divno. Ona mi uvijek daje korisne savjete za moje usavršavanje”, kazao je Vasilije Basarab.
 

Nakon koncerta u Dvorcu, brata i sestru je publika pozdravila višeminutnim i iskrenim aplauzom.
 
Idućeg četvrtka, gosti “Barskog ljetopisa” biće članovi mladog beogradskog sastava “Trio Flamenco”, koji do sada nije nastupao u Crnoj Gori. Izvodiće flamenco kompozicije i džez obrade poznatih pjesama.