Kultura

VIDEO, FOTO: Donatorsko veče književnika za Narodnu kuhinju

by Vesna Šoškić, photo: Labud Lončar, snimatelj i montažer Zoran Milošev | 10:02:2019 | 23:38:43

Na inicijativu Tatjane Josipović Vukoslavović i u organizaciji Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano”, u Dvorcu kralja Nikole u Baru održano je Donatorsko veče za Narodnu kuhinju, koju su u novembru prošle godine osnovale “Žene Bara”, udruženje proisteklo iz Facebook grupe “Žene Bara kuvaju srcem”. Od početka rada do danas, ove vrijedne i humane žene skuvale su za svoje ugrožene i gladne sugrađane preko 6.000 obroka, a svaka donacija i podrška im mnogo znači.
 

Veliki broj književnika iz Bara, ali i čitave Crne Gore, odazvao se pozivu da učestvuju u donatorskoj večeri sa koje je sav prihod sakupljen od prodaje poklonjenih knjiga i novčanih donacija pojedinaca, namijenjen Narodnoj kuhinji u Baru.
 
Skoro trosatno veče bilo je protkano stihovima, muzikom i porukama ljubavi i humanosti. Među prvima donatorsku akciju podržala je pjesnikinja i poslenica kulture iz Nikšića, Gordana Sarić, koja je prije četiri godine od NVO "ZID" dobila nagradu za humanost i volonterizam. Najavljena je kao “ambasadorka dobre volje i ljubavi među ljudima”.
 

“Čitav svoj život posvetila sam poeziji, humanosti, ljepoti i radosti života. Za mene mnogo znači i neizmjerno sam srećna i egzaltirana što smo se večeras na jednom mjestu našli svi mi koji dišemo jednom dušom-dušom pjesnika, humaniste i dobrog čovjeka”, kazala je Gordana Sarić, koja je prisutnima govorila i svoju pjesmu “Na peronu”.
 

Uz brojne domaće književnike, na donatorskoj večeri su učestvovali i gosti - profesor književnosti, pisac haiku poezije iz Kanade Michael Dudley i pjesnik iz Hrvatske Damir Maras.

“Impresioniran sam ljudima u ovom gradu i onim što čine. Moja je privilegija što sam večeras ovdje”, kazao je Dudley.  Stihove kanadskog, drugih pisaca i svoje, govorili su na engleskom i crnogorskom, učenici Srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole.
 

Damir Maras, pjesnik, muzičar i radio voditelj iz Hrvatske, istakao je da je posebno srećan što može dati doprinos jedinstvenoj humanitarnoj priči, čije su heroine “Žene Bara velikog srca”. “Svi smo mi grane istog drveta i bilo koju da otkinu, jednako zaboli. Zato u ime svih nesretnih ljudi, hvala ženama iz Narodne kuhinje, koje su im duše ispunile ljubavlju i nadom. Time su dale primjer i mnogim drugim ljudima koji će, siguran sam, poći njihovim putem”, kazao je Maras, koji je publiku razgalio svojim stihovima, ali i pjesmom.
 
Donatorskoj večeri prisustvovala je i predsjednica Udruženja "Dijaspora Crne Gore" Vera Kirović. Barski iseljenici nijesu zaboravili svoj grad i uvijek su među prvima koji pomažu unesrećene i materijalno ugrožene.
 

“Iako me posao  vodi  po raznim kontinentima i sada ne živim u Baru, uvijek mu se vraćam , jer je ovo za mene kultno mjesto, u kojem je moja porodica, moji prijatelji. U ovom gradu naučila sam što je solidarnost, i da je humanost  vrelo života sa kojeg svi ponekad pijemo, da osokolimo sebe, ali i druge”, kazala je Vera Kirović, koja je istakla da je naučila i kako se vole tradicija i običaji dok je bila na čelu KUD "Jedinstvo".
 
Pjesnik Labud Lončar pozdravio je prisutne rječju i stihovima, a inicijatorka donatorske večeri Tatjana Josipović-Vukoslavović istakla da “nema dostojnih riječi kojima bi se moglo iskazati poštovanje  prema ženama Bara velikog srca, koje su osnovale Narodnu kuhinju”.
 

Njima se zahvalio i jedan od korisnika Božidar Nikolić Čarli. “Kada sam došao u Bar , prije 45 godina, Barani, kao humani ljudi, prihvatili su me kao svoje čedo. Danas me kao sestra prihvata Ljiljana Vujović, predsjednica udruženja ‘Žene Bara’”, kojoj je Čarli posvetio pjesmu, ali i svom gradu, jer kako je kazao, osjeća se Baraninom u srcu i duši.
 
U ime “Žena Bara” pozdravila je organizatore i učesnike mlada, obrazovana žena, volonterka u Narodnoj kuhinji Jelena Vukmanović Dabović: “Bar je još jednom pokazao da je grad dobrih komšija, grad humanih ljudi i velikog srca, zahvaljujući kojima smo, od osnivanja do danas, skuvale i podijelile više od 6.000 obroka. Hvala u naše, i ime naših 125 korisnika, organizatorima ove večeri, književnicima, donatorima i velikoj humanitarki - Konstantini Maraš Vojinović, koja je sa nama i večeras”.
 
Donatorsku akciju podržali su i NVO "Novo i ljepše Sutomore", čija se predsjednica Slobodanka Hrvatin obratila prisutnima toplim riječima i svojim stihovima, NVO Udruženje žena Zete "Gospojina", NVO "Zinak", KUD "Sveti Jovan Vladimir", klapa KUD "Jedinstvo", profesorica klavira Ana Vukazić, na gitari Ivo Dobrković, PPU "Svetionik", čija je polaznica, petogodišnja Zara Pobrić, kao najmlađa učestvovala u programu, Nenad Petranović - vlasnik konobe "Badanj" na Virpazaru, i brojni drugi pojedinci, profesori, mediji...
 

Stihove su kazivali i donirali svoje knjige i novčane priloge i umjetnici: Slobodan Vučinić, Svetozar Đurišić, Slavka Klikovac, Milojka Jovović, Anika Vuletić, Danijela Jovanović, Maden Babović, Nataša Lečić, Srđan Leković, Milan Vujović, Trivo Zolak, Goran Radičević, Miroslav Jovanović Timotijev, Dragiša Simović, Olga Dabović Klikovac, Maja Mišnić, Miško Vučinić, Nermina Adžović Mustagrudić, Slavka Božović, Vasilije Janković i Vladimir Cerović.
 
Druženje je nastavljeno u ugostiteljskom objektu Stojana Sekulovića, koji se pridružio ovoj humanoj akciji, a posluženje su pripremile žene koje svakodnevno pripremaju tople, kuvane obroke u prvoj Narodnoj kuhinji u Baru.