Kultura

Žensko pismo u Dvorcu kralja Nikole

by Teodora Čović, photo Labud Lončar | 24:02:2019 | 16:35:43

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” iz Bara sinoć je u Dvorcu kralja Nikole organizovalo promociju antologije aforizama čiji su autori žene - “Žensko pismo”.
 

Knjigu je tehnički pripremila i priredila Deana Sailović, po čijem je mišljenju ova knjiga “svojevrsni evolutivni prikaz najkraće književne forme – aforizma od njegovog prvog publikovanja 1897. do danas”.
 
“Žensko pismo ne predstavlja samo aforizam kao književnu formu, nego je svojevrsni osvrt na vremenski period u kojem su autorke živele i stvarale, državno uređenje, politiku, socijalne probleme. Mnoge analiziraju porodične, međuljudske odnose, te nam na taj način daju uvid u sopstveni psihološki profil”, objašnjavala je nastanak ovog djela Sailović, navodeći da ga otvaraju aforizmi kraljice Natalije Obrenović a zatvaraju aforizmi pisani pod nickovima na društvenim mrežama.
 
“U ‘Ženskom pismu’ je zastupljeno 180 autorki iz regiona u periodu od 120 godina. U knjizi ima dosta Crnogorki, pa smo zato napravili promociju u Baru. Pored književnica kojima aforizam nije primarna književna forma, već pišu prozu i poeziju, postoji i veliki broj anonimnih žena koje pišu iz ljubavi”, kazala je sinoć Sailović. 
 

Od barskih autora, u Antologiji je zastupljena Maja Mišnić, koja je i nastupila sinoć u Baru, a osim nje predstavile su se i Milojka Jovović, Višnja Kosović, Slavka Klikovac, Branka Vojinović Jegdić, Milica Aranitović Papović, Sandra Pavličić, Nada Karadžić, Mira D. Živković, Nina Sarić, Marina Vukotić, te pisac predgovora Vladislav Vlahović koji je istakao “značaj pisma kao trag u istorijskom sagledavanju aforizma kao najkraće književne forme i doprinos žena tome” i Labud N. Lončar u ime “Nekazanog”. 
 
U muzičkom dijelu večeri nastupila je Lucija Ulićević, učenica IX razreda osnovne muzičke škole “Petar II Petrović Njegoš” - klasa Ane Vukazić.

Promocija antologije “Žensko pismo” planirana je u svim glavnim gradovima u regionu.