Kultura

Knjiga Vakifi i džamije Gornjeg Bihora promovisana u IKC

| 03:03:2019 | 13:20:18

U organizaciji medrese “Mehmed Fatih” i Medžlisa Islamske zajednice Bar, u kongresnoj sali Islamskog kulturnog centra održana je promocija knjige ”Vakifi i džamije u Gornjem Bihoru“ autora prof. dr Isata Skenderovića.
 
Kako navodi autor, knjiga je nastala kao dug prema stanovnicima Gornjeg Bihora koji su obilježili period devedesetih godina. Djelo, za čije pisanje je autor koristio i ličnu arhivsku građu, govori o predanim i požrtvovanim dobročiniteljima koji su gradili džamije onda kada su ih u drugim mjestima rušili.
 
O knjizi su govorili: reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, direktor medrese “Mehmed Fatih” Fuad ef. Čekić, barski imam - predsjednik Sabora IZ u Crnoj Gori mr Muidin ef. Milaimi i autor.
 

Moderator programa je bio prof. Afan Latić.
 
Prof. dr Isat Skenderović je autor dvije naučne monografije. Koautor je udžbenika Biologija za osnovne škole, kao i knjige Zoologija za studente agronomije i biologije. Dr Skenderović angažovan je kao predavač na Prirodno-matematičkom i Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli.