Kultura

Kruščić: Spreman sam da odgovorim izazovima

by Vjera Knežević Vučićević | 06:03:2019 | 19:00:23

Novoimenovani direktor ŠOMO “Petar II Petrović Njegoš” profesor Miro Kruščić, najavljuje niz novih aktivnosti i projekata u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi. Pred njim su veliki izazovi, posebno ako se zna da se nalazi na poziciji čelnog čovjeka ustanove čiji pedagozi već pune tri i po decenije, baštineći istinske vrijednosti, posvećeno i sa ljubavlju sprovode pravu kulturološku misiju muzičkog opismenjavanja i podsticanja talenata u Baru.
 
Početak njegovog angažmana obećava - slijedeći lijepu praksu, ove sedmice, profesori škole su u koncertnoj sali održali prezentaciju ustanove osnovcima pet odjeljenja (120 učenika) iz škole “Blažo Jokov Orlandić”.
 
“Ovo je svojevrsna priprema za naše potencijalne đake, jer ćemo prve srijede u junu organizovati prijemni ispit. Ovakva edukacija učenika prvog razreda pokazala se zaista plodotvornom. Nijesmo zaboravili ni predškolce-pa prezentaciji prisustvuju i mališani iz predškolskih grupa barskog vrtića. Mladi Barani su oduševljeni muzičkim instrumentima, kojih ima dovoljno, ali bi trebalo nabaviti još jednu trubu, violončelo, violinu da bi proširili klase”, zadovoljan je Kruščić, koji je već godinama profesor u barskoj Muzičkoj školi. Objašnjava da pozicija direktora sa sobom nosi veliku odgovornost, ali da je “spreman da odgovori izazovima”. Ljubav prema muzici njeguje od ranog djetinjstva, od vremena je i sam bio učenik škole na čijem je danas čelu.
 
“U vrijeme kada sam ja pohađao Muzičku školu bilo je znatno manje učenika- svega sedamdesetak. Njih je prvim ‘koracima’ u muzičkom obrazovanju učilo deset nastavnika. Danas ona broji 466 đaka i 38 profesora. Kolektiv ima 42 zaposlenih. Postoji osam odsjeka, a radimo u dvije smjene- od osam do 20 časova”, navodi direktor Muzičke škole.
 
Doskorašnja direktorica, sopranistkinja Aleksandra Vojvodić Jovović na čelu škole bila je 12 godina. Kolege, ali i roditelji procjenjuju da je taj posao radila veoma dobro. Kruščić ističe da će “nastaviti utabnim stazama”.
 
“Sve što je Vojvodić Jovović uradila, ja samo treba da nastavim. Trebaće mnogo volje i entuzijazma, jer rad u dvije smjene iziskuje veliki napor i posvećenost. Ipak, ne bježim od odgovornosti, a rukovodim se maksimom ‘pedagogija je posao koji se nikada ne završava’”, ističe Kruščić koji velika očekivanja polaže i na pomoć od svog tima.

 
Rad ŠOMO “Petar II Petrović Njegoš” biće dodatno unaprijeđen i zahvaljujući vrijednoj donaciji pristigloj iz Holandije posredstvom Crvenog krsta, a uz podršku potpredsjednice opštine Tanje Spičanović. Riječ je o namještaju za učenike - klupe, fotelje i jedan klavir star nekoliko decenija, kojeg će brižljivo čuvati kao eksponat u holu škole.
 
“Zadovoljan sam što me je upravo ova vrijedna donacija ‘sačekala’ na samom početku mandata. Potom je uslijedio i izvanredan uspjeh naših učenika na takmičenjima u Valjevu i Kragujevcu, odakle su naši flautisti i profesorice vratili sa dosta zlatnih odličja”, ističe Kruščić.
 
Pozdravlja i učinke reforme koja je školovanje u osnovnoj muzičkoj školi “podijelila” na tri ciklusa.
 
“Veoma sam zadovoljan. Smatram da je sada mnogo bolje nego kada je muzička škola imala šest razreda. Prvi ciklus je ‘muzika kroz igru’, u drugom počinju ‘ozbiljne’ kompozicije, a treći je priprema za srednju muzičku školu. Muzički pedagozi su mišljenja da svi imaju sluh, a o kojoj vrsti se radi konstatujemo na prijemnom ispitu. Djecu kroz igru učimo da pjevaju. Dalek je put do instrumenta, pa tokom prve godine prolaze kroz najosnovnije stvari teorije muzike, solfeđo, intonaciju, notni sistem. U drugom razredu nakon prezentacije biraju instrument koji će da sviraju. Časove instrumenta imaju dva puta nedjeljno. Srećan sam što dosta naših učenika nastave dalje muzičko obrazovanje, a brojni su i bivši đaci koji se pored muzičke pedagogije bave i umjetničkim radom”, podvlači direktor barske Muzičke škole. Zadovoljan je, kaže, što umjetnička muzika, u vremenu kada dominira komercijalna muzika, ima svoje mjesto u gradu pod Rumijom. Učenici svake godine imaju zapažene nastupe na brojnim kulturnim manifestacijama, a redovno, za roditelje i zainteresovane građane, organizuju i njihove koncerte u sali škole.
 
Lokalna zajednica prepoznaje značaj i uticaj nastavnika i učenika ŠOMO. Ipak, od velike koristi bila bi materijalna podrška kada djeca putuju na međunarodna takmičenja.

 
“Nijesu svi roditelji u mogućnosti da plate avionsku kartu kada njihovo dijete putuje na takmičenje u, recimo, Pariz. Nerijetko nam oni kojima se obratimo za pomoć postavljaju pitanje zašto mora da se putuje baš avionom. Objašnjavam da je neizvodljivo da dijete do daleke zemlje putuje autobusom ili vozom, jer je nakon višečasovnog puta premoreno, pa njegov nastup neće biti kvalitetan. Isto je i kod sportista- ne možete očekivati da će reprezentacija koja je cijelu noć putovala dostojno predstaviti svoj grad ili državu”, objašnjava profesor i s tim u vezi podsjeća da će i ovog proljeća đaci putovati na takmičenja u Francusku i Italiju…
 
“Slaćemo dopise na nekoliko adresa, a mislim da su ta djeca zaslužila da im se obezbijedi barem povratna avionska karta”, smatra direktor Muzičke škole.
 
Naredna aktivnost profesora je obilazak barskih osnovnih škola i prezentacija Muzičke škole učenicima, a uskoro će početi i pripreme za obilježavaje Dana škole, 9. juna.
 
Miro Kruščić je Osnovnu muzičku školu završio u Baru, odsjek klavir- klarinet, Srednju muzičku školu “Vasa Pavić” u Podgorici- odsjek teoretski i instrumentalni (klarinet). Muzičku akademiju završio je na Cetinju 2004. godine, odsjek pedagoško- teoretski i stekao zvanje “diplomirani muzičar”. Stručni ispit je položio u Podgorici. Magistrirao je dirigovanje kod Darinke Matić Marović na Cetinju.