Kultura

Predstavljena izdavačka kuća Catena Mundi

by Ivanka Leković | 07:03:2019 | 12:23:48

Srpsko kulturno društvo “Slovo ljubve” sinoć je u Dvorcu kralja Nikole organizovalo predstavljanje izdavačke kuće “Catena Mundi” i nove knjige Aleksandre Ninković Tašić i Branislava Stankovića - “Zvonari slobode-Mihailo Pupin i Vladika Nikolaj”.
 
Pored autora, o knjizi su govorili Branimir Nešić, glavni urednik i Nikola Marinković. Moderator je bio mr Milorad Durutović. Za muzički dio programa bila je zadužena Milena Jaramaz, maturantkinja Srednje muzičke škole “Vasa Pavić”.

 
Sveštenik Jovan Plamenac objasnio je da je “Catena Mundi” geografski pojam koji označava niz planinskih vrhova od Crnog mora do Alpa, a da taj naziv nosi i “jedna izuzetna enciklopedija koju je načinio Predrag Dragić”, dok su Boško Obradović i Branimir Nešić osnovali istoimenu izdavačku kuću. Plamenac je istakao i da je u Baru najbolja podružnica Srpske književne zadruge, koju čini Srpsko kulturno društvo “Slovo ljubve”.
 
Moderator, mr Milorad Durutović, veče je otvorio čitanjem molitve Vladike Nikolaja, a Branimir Nešić je govorio o stradanjima srpskog naroda u dvadesetom vijeku. On je istakao da je izdavačka kuća “Catena Mundi” osnovana sa ciljem da zaokruži srpski duhovni prostor i da vjekovnim neprijateljima ne dozvoli da unište srpsku kulturnu baštinu”.
 
Nikola Marinković smatra da je svaki od autora o kojima su pisali u zidanici srpskog naroda “dao bar jedan kamen, ako ne i zid”.

 
Branislav Stanković je kazao da je jako ponosan što je objavio knjigu u okviru ove izdavačke kuće koja je “reprezentacija srpske duhovne elite”.
 
Aleksandra Ninković Tašić istakla je da na koricama, pored slike Mihajla Pupina i Vladike Nikolaja nedostaje “božansko nadahnuće”. Ona je rekla da su oni činili nemoguće u teškom vremenu, te da u knjizi “ne žive samo priče o dva gorostasa, nego i nadahnuće koje ih povezuje”. Ona je rekla da je ova knjiga “putokaz ka nebeskoj Srbiji”, a da je misija Catene Mundi “da se skine veo zaborava, da vidimo bolje, da se sećamo jasnije i budemo bolji ljudi”.