Kultura

Priče iz Badanja u Dvorcu kralja Nikole

by Željko Milović, photo Labud Lončar | 18:03:2019 | 16:00:00

U organizaciji Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano”, u Dvorcu kralja Nikole održana je juče promocija knjige “Priče iz Badanja”, Nenada Petranovića Badanja, vlasnika istoimene konobe.
 
Djelo je konciprirano na osnovu priča Nenada Petranovića Badanja o Virpazaru, svojoj porodici, redovnim gostima njegove konobe, a zabilježila ih je Sonja Živaljević, profesorica i pisac iz Podgorice.
 

Ona je sinoć govorila o Skadarskom jezeru, Virpazaru i konobi “Badanj” kao mjestu okupljanja pjesnika, glumaca, slikara, vajara, muzičara, i o Petranoviću kao pokretaču mnogih ekoloških akcija koje imaju za cilj očuvanje Skadarskog jezera i krapa u njemu.
 
O knjizi i Badanju govorili su i Svetozar Đurišić - pjesnik iz Virpazara i Labud N. Lončar - pjesnik i predsjednik Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano”.
 
Nenad Petranović Badanj je pričao dogodovštine iz konobe, a sala je odzvanjala smijehom.
 

Program treće promocije ove knjige (nakon Virpazara i Vrnjačke Banje) je vodio Dragiša Simović, glumac iz Bara, a za muzički dio bio je zadužen najpoznatiji crnogorski džez gitarista Milorad Šule Jovović.
 
Prihod od prodaje knjige Nenad Petranović Badanj je namijenio za Narodnu kuhinju koju vodi NVO “Žene Bara kuvaju srcem”.