Kultura

VIDEO: Završen književni segment Zimske scene Ljetopisa

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Zoran Milošev | 29:03:2019 | 12:33:37

Gostovanjem bosansko-hercegovačkog pisca i novinara Elvedina Nezirovića na Barskom ljetopisu, završen je književni segment Zimske scene festivala. Sa talentovanim piscem, dobitnikom brojnih književnih nagrada, koji je isto tako i uspješan kulturni i društveni djelatnik, razgovarao je njegov kolega iz Bijelog Polja Edin Smailović.

 
Elvedin Nezirović je pisac nekoliko knjiga poezije, proze i dva romana. Završio je Pedagošku akademiju i Fakultet humanističkih nauka u Mostaru, gdje radi kao direktor Kulturnog centra "Pavaroti". Aktivni je kolumnista portala Tacno.net na kojem redovno analizira aktuelne probleme u kulturi i društvu... Član je Društva pisaca BiH i P.E.N. centra.
 
Barskoj publici otkrio je kako je počeo da piše i kako je ušao u svijet književnosti.

 
“Nisam ni slutio u tinejdžerskim danima da ću se baviti pisanjem. Na moj pristup umjetnosti, prvenstveno književnosti, bitno je uticao rat i ratna dešavanja u Bosni i Hercegovini. Već tokom rata, a posebno nakon njegovog završetka, osjetio sam potrebu da sve svoje ratne traume i cijeli život, na neki način, pokušam izraziti kroz književnost", kazao je Nezirović, koji mnogo putuje i čest je gost brojnih festivala i kulturnih dešavanja.
 
“Od izuzetne je važnosti za umjetnike, radnike u kulturi, da se kreću i svoja iskustva prenose u druge sredine, jer je čitavo polje kulture u javnom prostoru. Nesretnih, devedestih godina, pretrpjeli smo silna razaranja, popucale su mnoge veze koje su ranije bile čvrste. Sada je na nama, kulturnim radnicima, piscima i umjetnicima, da svojim pristupom, odnosom i djelovanjem u kulturi, te veze ponovo gradimo, premrežavamo prostor i pokušamo da ga što bolje uvežemo. Tako ćemo napraviti zajedničku, pozitivnu priču koja može biti primjer svima drugima, a prije svega političarima”, ističe ovaj talentovani pisac i angažovani intelektualac koji je, uz brojne književne nagrade, dobitnik i priznanja Centra za mir i multietničku saradnju Mostar-“Mimar mira”, za ukupan doprinos izgradnji mira, suživota i međunacionalnog povjerenja u poslijeratnom periodu (2017).

 
U razgovoru sa piscem Edinom Smailovićem, Nezirović je govorio o značaju poezije, knjige i predstavio aktuelnu književnu bosansko-hercegovačku scenu, koju odlikuju respektabilna imena.
 
“S pravom se može reći da u BiH-u postoji generacija ozbiljnih pisaca, a i moj grad - Mostar, dao je nekoliko važnih književnih imena", navodi Elvedin Nezirović, koji je publici u sali Dvorca kralja Nikole , priuštio i zadovoljstvo da čuju njegovu poeziju, kojom je i zakoračio u svijet književnosti.
 
“Zimska književna scena Barskog ljetopisa bila je dobar test za ono što slijedi ljetos. Imali smo šest programa, koji su, svaki za sebe, bili posebno inspirativni, pa i ovo veče kojom smo zaokružili ‘zimsku’ priču. Uživali smo mi, kao organizatori, stvaraoci, a nadam se i publika”, kazao je mr Milun Lutovac, selektor književnog programa, koji je istakao da je književnost na velikom iskušenju i da je Zimska scena bila uvod u ljetnja dešavanja, koja će, kako je najavio, biti kruna književnog programa festivala.