Kultura

Bihorski ćilim kao inspiracija

by Vjera Knežević Vučićević | 03:04:2019 | 10:15:59

U crnogorskom zaštićenom prirodnom dobru - Lipskoj pećini, u petak će biti održan kulturno- umjetnički događaj koji je istoričarka umjetnosti i modna kreatorka Anastazija Miranović posvetila Bihorskom ćilimu, čija je izrada zaštićeno nematerijalno dobro Crne Gore. Događaj je upriličen u namjeri da doprinese unaprijeđenju i promociji dobara našeg podneblja, jer crnogorska prirodna i kulturna baština predstavljaju njegov vanredano značajan resurs.
 
Izrada ćilima u Bihoru je jedinstven i rijedak oblik nematerijalne kulture u kojem je utkano sačuvano drevno znanje, narodna kultura, umjetnost, zanatstvo, esetika, običajna praksa i tradicionalno privređivanje.  Autorski rad Anastazije Miranović u svijetu dizajna prepoznat je po njegovanju modnog izraza koji uporište/ishodište crpi iz crnogorske istorije, tradicije, umjetnosti, kulture i identiteta.
 
“Ovoga puta to je nasljeđe Bihora, čiji ćilimi čuvaju vanrednu ljepotu kolorita, dezena i tkanja- stare vještine u izumiranju. Namjera mi je bila da osvijestim i približim širem auditoriju potrebu očuvanja, zaštite i afirmacije crnogorske nematerijalne baštine, njenim inovatim ‘čitanjem’ i današnjem vremenu prilagođenim transponovanjem, nastala je ova namjenska modna kolekcija. Apliciranjem detalja bihorskih ćilima, vjernim prenosom njihovog kolorita i teskture na svili kontekstuira se tradicija u savremeni modni izraz. Kolekciju ‘Bihorski ćilim’ čini 20 modela u svili, u kombinaciji s vunenim detaljima ćilima izvedenim  u tradicionalnoj tehnici tkanja na drvenom razboju”, objašnjava Miranović.

 
Ekskluzivnost realizacije kulturno-modnog događaja u ambijentu spaleloškog nalazišta imaće premijeru na prostorima ne samo naše zemlje, već i regiona, a možda i šire. Njime se ujedno afirmiše i crnogorski kulturni turizam i počinje predstojeća turistička sezona crnogorske Prijestonice.
 
Kulturno-umjetnički događaj realizovaće se u crnogorskom zaštićenom prirodnom dobru- Lipskoj pećini, u petak 5. aprila u 17 sati, uz izvođenje adekvatne muzičke pratnje akademskih muzičara orkestra Nuova, koji će biti podrška manekenkama modnog sutija „Da qui“ iz Tivta i koreografiji Sonje Štilet.
 
Organizatori su Turistička organizacija Cetinja i Lipska pećina.