Kultura

Otvorena izložba Mozaik workshop Montenegro

by Milanka Vukosavović, photo Radomir Petrić | 11:04:2019 | 11:26:14

U Galeriji “Velimir A. Leković” sinoć je otvorena izložba “Mozaik workshop Montenegro”. Postavka sadrži stotinjak radova polaznika “Ljetnje škole mozaika”, koju sedam godina u Starom gradu, pod okriljem Barskog ljetopisa, vodi mr Petar Vujošević.
 
Izložbu je, u prepunoj galeriji, otvorio kustos Milun Lutovac koji je govorio o saglasju jezika i mozaičke forme, kao priči o svjedocima od Vavilona, preko Grčke i perioda Rima, do prostora Risna, Petrovca, Bara i Ulcinja.

 
“Jezik, retorika i stvaranje priča u mozaicima uvezane su na poseban način, a mališani koji godinama rade u školi Petra Vujoševića, pokazuju da nam taj zanat i te kako pripada”, kazao je Lutovac.
 
On je istakao da je mozaik kao šah, vježba velike vještine i strpljenja, koja govori o podneblju, čovjeku, žigu na našoj obali i to bez improvizacija. Lutovac je zahvalio mr Petru Vujoševiću što svoje vrhunsko umijeće i znanje prenosi na mlade naraštaje.
 
Mr Petar Vujošević je zahvalio na biranim riječima Miluna Lutovca i umjesto govorom, publici prepustio da u izloženim radovima otkriju bit ove grane umjetnosti.
 
Petar Vujošević živi i radi u Baru i Beogradu. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu i magistrirao na istom fakultetu – zidno slikarstvo. Takođe, diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Član je ULUCG-a, ULUPUDS-a, AIMC-a (Međunarodno udruženje za moderni mozaik).

 
Samostalno je izlagao u Baru, Beogradu, Budvi, Podgorici, Pančevu, Zrenjaninu, Petrovcu… Na festivalu Barski ljetopis do sada je realizovao autorske projekte: Jedan drugi svijet (2004), Da, voda (2002), Legenda o gvožđu (2001) i Kamen je znamen (2000).
 
Autor je i osnivač Beogradskog festivala mozaika (2016) i Festivala Virski (2015. i 2016) kao i projekata Putevi umjetnosti i Mozaik malog formata (održava se u Beogradu od 2006).