Mozaik

Žestoka, rokerska svirka Van Gogha oduševila publiku

by Željko Milović / Nemanja Janković; photo: Anto Baković | 15:07:2017 | 11:47:41

Odavno u Baru nije bilo kvalitetnijeg rokerskog zvuka od onog sinoć, za vrijeme koncerta beogradske grupe "Van Gogh“ u okviru treće večeri tradicionalne manifestacije TO Bar – "Ljeto sa zvijezdama“.

Publika je još pristizala dok su Đule i ekipa izvodili numere sa posljednjeg studijskog albuma "Neumeren u svemu", a onda je sve savršeno došlo na svoje. Uslijedio je pravi rokerski koncert u punom smislu te riječi - mlađi u prvim redovima su skakali, stariji u pozadini njihali glavama i tijelom u ritmu, bilo je i čitavih porodica s djecom koja nisu znala tekst ali su duboko u stomaku osjećala vibracije odlično uigrane Srba/Bane ritam sekcije i Cvijine bravure na solo gitari.


Koncept spajanja starog zvuka grupe sa novim energetskim sviračkim nabojem i U2/Prodigy/Rammstein matricama pokazao se kao odlična kombinacija posljednjeg velikog benda na prostorima Jugoslavije, kako mediji znaju da tituliraju ove, jedine duple dobitnike MTV Adria Act nagrade. Decibeli su gruvali i rasipali se na sve strane, a iskusni majstor sa stejdža je u sebi svojstvenom maniru sve konce držao u rukama od prvog do posljednjeg takta koncerta.

Osim muzike, najjače oružje "Van Gogha" je Đuletova harizma i specifičan odnos sa publikom, što u direktnoj komunikaciji sa pojedincima iz mase, što u njemu uobičajenim stand-up propovijedima i "širenju ljubavi i pozitivne energije“, što u direktnom kontaktu, poput onog kad je prošetao kroz masu ispred bine ili u stilu Bono Voxa izveo jednu od ljepotica na binu da skupa s njom otpjeva numeru "Kolo“.


Barani i njihovi gosti su horski otpjevali neke od pjesama sporijeg tempa iz vremena najveće slave benda u drugoj polovini devedesetih i s početka novog milenijuma, poput "Delfina“, "Mama“, "Šta ako“, "Opasan ples“, "Kada odeš“, dok je prava lavina tonova uslijedila tokom izvođenja "Tanke niti“, "Klatna“ i "Kiseline“.

Očekivano, krešendo je ostavljen za kraj, pa je kompletan polusatni set započet sa "Neko te ima“, nastavljen "Kolom“, "Spiskom razloga“ i pjesmom "Prva i poslednja kap“, a dovršen posvetom "Milanu, Lemmyju, Margiti, Bowieu i ostalima koji su nas napravili ovakvim kakvi smo“ u numeri "Anđele, moj brate“, bio istinski praznik zvuka i ritma, uz odgovarajući feedback oduševljene publike svih godišta.

Nakon koncerte Đule je bio u dobrom raspoloženju: "Prezadovoljan sam publikom, bilo ih je svih generacija. Reakcija je bila odlična, osjećala se ta dobra energija i želja da svi budemo dio nečega lijepog. Zahvalio bih se Turističkoj organizaciji na pozivu da nastupimo na ovogodišnjoj sezoni koncerata pored mora, u tako slatkom gradu kakav je Bar. Ovdje smo snimali posljednji spot, a i danas smo bili gosti ljudi s kojima smo sarađivali, familije Senić. Više od trideset godina karijere bih opisao kao vrlo seksi period, i namjeravamo da sviramo dokle god budemo mogli“.

Naredni koncert u okviru "Ljeta sa zvijezdama“ je narednog petka, kada gostuje Željko Bebek, legendarni pjevač prve postave „Bijelog dugmeta“.