Mozaik

VIDEO: Bebek, masline i vino na Ljetu sa zvijezdama

by Vesna Šoškić; photo:A.Baković; snimatelj A.Karađuzović; montaža S.Sukalić | 22:07:2017 | 17:27:46

“Ljeto sa zvijezdama” u Baru sinoć je nastavljeno koncertom poznatog muzičara i nekadašnjeg člana legendarne jugoslovenske rok  grupe “Bijelo dugme”, Željka Bebeka. Za turiste je priređeno i mini izdanje inače zimskih barskih manifestacija - Maslinijade i Festivala vina, a gosti Turističke organizacije i Opštine Bar su i novinari i turoperatori iz Srbije, koji će i ovoga ljeta predstaviti ponudu barske rivijere u tamošnjim medijima. U ovom trenutku na području opštine boravi 16.000 turista, 2% više nego prošle, veoma uspjele turističke sezone.
 

Svi kapaciteti na području barske opštine u posljednjoj dekadi jula su gotovo popunjeni, a turisti, osim u kupanju i sunčanju, uživaju i u brojnim kulturnim i zabavnim manifestacijama koje su pripremili domaćini.
 
“Ovo je jedno veoma lijepo i uspješno veče, kao što je uspješna i turistička sezona. U Baru trenutno boravi 16.000 turista, 2% više nego prošle godine. Dobre su najave i za avgust i za potsezonu i, iako se može pročitati u nekim medijima da ima otkazivanja stranih gostiju, to nije slučaj na području barske opštine”, kazala je direktorka TO Bar Neda Ivanović, koja je istakla da se sezona odvija bez većih problema, uz raznovrsnu ponudu zabavnih i kulturnih manifestacija.
 

“Nastavljamo već 11 godina uspješno ‘Ljeto sa zvijezdama’, posebno mi je drago što je večeras sa nama Željko Bebek, jer svi volimo njegove pjesme i nekadašnje velike hitove ‘Bijelog dugmeta’. Osim dobre muzike, turisti i naši sugrađani na preko 40 štandova mogu probati i kupiti naše autentične proizvode, masline, vino, razne rakije, med i druge specijalitete, suvenire... Iz godine u godinu imamo sve više izlagača koji podržavaju ovu manifestaciju. U toku je ove godine i fantastičan - XXX jubilarni Barski ljetopis sa svojim programima, tako da mislim da smo udovoljili na pravi način raznovrsnim potrebama i željama naših turista”, kazala je Neda Ivanović.
 

Željko Bebek je pokazao da je još uvijek muzička zvijezda, izvodeći svoje nove, ali i stare, omiljene hitove “Bijelog dugmeta”.
 
"Kad god sam bio u Baru, bilo je izuzetno lijepo. Posljednji put je to bilo na dočeku Nove godine 2008, a prvi put sam na ‘Ljetu sa zvijezdama’, kao što kažete, tradicionalnoj manifestaciji koja traje 11 godina. Drago mi je što sam i ja dočekao da budem dio nje. Hvala organizatorima što su me pozvali, hvala na ovom lijepom dočeku, prekrasno je biti u Baru ovoga ljeta”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Bebek, koji je najavio izlazak svog novog albuma “Ono nešto naše”, na jesen, u septembru, sa puno lijepih pjesama, uz kvalitetne tekstove i aranžman. Željko Bebek je otkrio da priprema dva iznenadjenja za svoju publiku- prvi put je na koncertu u Baru, na “Ljetu sa zvijezdama”, sa njim svirao i njegov sin Zvonimir. Na njegovom novom CD-u naći će se, kako je kazao, i prekrasna pjesma, u duetu sa još jednom muzičkom legendom ex-YU scene - Oliverom Dragojevićem.
 

Turisti su degustirali, ali i kupovali barske proizvode, izložene na štandovima na Šetalištu kralja Nikole.
 
Đordjije Pejanović iz sela Limljani izložio je čuveno crmničko vino, proizvedeno u njegovoj vinariji, ali i lozovu rakiju, vrlo rijedak proizvod, tzv. “srčanik” od lozove rakije, koji je, kako je kazao, ljekovit za srce, krvotok, jača srčane mišiće... Na njegovom štandu bili su i lincura i specifični proizvodi - rakija sa drenjinom, posebne arome za koju je vladalo veliko interesovanje, ali i za rakije od žalfije, nane, divljeg šipka, razni likeri..
 
“Došli smo na ovu manifestaciju, jer podržavamo ovu dobru ideju koja je korisna i za nas proizvođače i za turističku promociju. Svake godine ima sve više posjetilaca i sve više se kupuje”, kazao je Đorđije Pejanović.
 

Među izlagačima bila je i Mirjana Babić sa poznatim sapunima od maslinovog ulja. “Svake godine imamo sve više zainteresovanih za naše proizvode. Na ovim manifestacijama nudimo proizvode po promotivnim cijenama, a dosta toga i poklonimo. Turisti su oduševljeni i uvijek nas pitaju zašto češće nema ovakvih događaja”, kazala je Mirjana Babić, koja je pored sapuna od maslinovog ulja izložila i eterična ulja, ulja za masažu od biljaka sa planine Rumija, ali i nove vrste sapuna - sa dodacima mirte, pelina i džemove od smokava - tzv. "smokvonjak", pa čuveni sir iz Zubaca...
 
Gosti Turističke organizacije i opštine Bar su i novinarske ekipe i turoperatori iz Srbije, koji su bili i na “Ljetu sa zvijezdama”, a obići će ovih dana turističke atrakcije barske opštine i prenijeti utiske u svojoj zemlji.
 
“Svake godine pokušavamo da prezentujemo ljudima iz Srbije zbog čega treba posjetiti Bar i Crnu Goru. A treba iz puno razloga - tu je spektakularno Skadarsko jezero sa svojom ponudom, božanstvene plaže, taj jedinstveni spoj - morska i jezerska obala, a ovoga ljeta i nešto novo u ponudi - panoramska ruta između dvije obale”, kazala je Irena Eklemović, iz agencije “Top one”.
 
Organizatorka putovanja Irena Solić istakla je da je za njih “ovo idealna prilika da predstave turističku ponudu Bara”.
 
"Veliko nam je zadovoljstvo što smo mogli prisustvovati ovoj divnoj manifestaciji, što su srbijanski novinari snimili sve ovo - uživali smo u hitovima Željka Bebeka i grupe ‘Bijelo dugme’. Svi ih volimo, Bebek nas je večeras podsjetio na minula vremena”, kazala je Solić, koja je naglasila da se svake godine rado odazovu pozivu Turističke organizacije Bar.
 
Narednog petka na “Ljetu sa zvijezdama” je etno veče - nastupiće barska grupa “Zora”, te Bilja Krstić i njen “Bistrik”.