Mozaik

VIDEO: Etno zvuci pored mora

by V.Šoškić/N.Janković, photo: A.Baković, snimatelj: A.Karađuzović, montaža: S.Sukalić | 29:07:2017 | 16:21:25

Na Šetalištu kralja Nikole ovoga petka na “Ljetu sa zvijezdama” nastupili su poznati izvođači etno muzike. Gostovao  je najpopularniji bend ove vrste muzike na Balkanu - Bilja Krstić i “Bistrik”, a prethodio im je koncert barske etno grupe “Zora”, koja takođe osvaja publiku širom regiona.
 

Na manifestaciji koju organizuje TO Bar “Ljeto sa zvijezdama”, priređeno je još jedno uspjelo veče. Biljana Krstić i “Bistrik” njeguju specifičnu vrstu muzike koja predstavlja spoj tradicionalnog etno zvuka i modernih pop elemenata. Uprkos drugim, vladajućim trendovima, ne samo da opstaju dugi niz godina, već imaju sve više publike.
 
“Ja sam zaista srećna što imamo priliku ‘Bistrik’ i ja da nastupamo ovdje u Baru na ‘Ljetu sa zvijezdama’, koje je tako raskošno i tako lijepo. Mislim da ćemo i mi doprinijeti da održimo visok nivo ove manifestacije”, rekla je Radio Baru i Bar Infu Bilja Krstić.
 

“Svi znamo mainstream i vrlo je teško opstati u toj muzičkoj matrici, ali ‘Bistrik’ i ja imamo svoj put i cilj i publika to prepoznaje, ne samo u Srbiji, Bosni, Crnoj Gori... Naš novi album ‘Svod’ objavila je engleska izdavačka kuća ‘Art music’ i već smo na play listama BBC, World village i drugih. Dakle, naša muzika negdje nalazi svoju publiku i što je veoma važno čuva vrijeme naših predaka, a u isto vrijeme na neki način predstavlja i naše savremeno doba”, kazala je Bilja Krstić, koja je navela da je posebno raduje što je sve više mladih na njihovim koncertima: “Imali smo koncert u Banja Luci na kojem je bilo 80 posto mladog svijeta. Meni je to važno, da dolaze neki novi, mladi ljudi kojima je stalo i koji se interesuju za tradiciju”.
 
Na našem prostoru neprikosnovena u etno muzici je barska grupa “Zora”, koja je i ove večeri oduševila publiku.
 

“Velika nam je čast i zadovoljstvo što nastupamo na ‘Ljetu sa zvijezdama’, još veća što nastupamo prije Bilje Krstić i ‘Bistrika’, koji su najbolji na Balkanu”, kazao je frontmen grupe “Zora” - Željko Kosanić, koji je najavio do kraja godine izlazak njihovog novog albuma, na kojem dugo rade.
 
Turistička organizacija Bar trudi se da brojnim gostima i domaćoj publici priušti gostovanja zvijezda koje njeguju različite muzičke žanrove i tako zadovolji ukuse najšireg auditorijuma.
 
“Od prošle godine nastojimo da na ‘Ljetu sa zvijezdama’ imamo muzičare koji pripadaju raznim muzičkim pravcima, kako bi svi uživali ovdje na prelijepom Šetalištu kralja Nikole”, kazala je direktorica TO Bar Neda Ivanović, koja je istakla da Bar u ovom trenutku bilježi rekordnu posjetu domaćih i inostranih turista.
 

“Posjeta je rekordna u svim kategorijama smještaja - hotelima, odmaralištima, privatnim ugostiteljskim objektima. Trenutno na barskoj rivijeri odmor provodi 16.800 turista, što je 4 posto više nego prethodne godine. TO radi monitoring svakog petka, najave su odlične i za ostatak glavne sezone, kao i za potsezonu. To znači da smo uspjeli u onome što radimo svih ovih godina - na promociji i poboljšanju turističke ponude”, istakla je direktorica lokalne turistitičke organizacije Neda Ivanović.
 
Narednog petka na “Ljetu sa zvijezdama” nastupiće Dina Desančić i “Akademia”, pa Dejan Petrović i Big Bend.