Mozaik

VIDEO: Spičansko veče, najuspješnije do sada

by Vesna Šoškić, photo: A.Baković, snimatelj: I.Gojnić; montaža A.Karađuzović | 26:08:2017 | 15:50:22

Na Trgu Petra i Filipa Obradovića u Sutomoru održana je treća kulturno-zabavna manifestacija “Spičansko veče”, najuspješnija do sada, koja je ovoga puta okupila i najveći broj posjetilaca.
 

Barani i njihovi gosti uživali su u muzičkom nastupu Danice Crnogorčević, Gorana Karana, “YU grupe” i pozorišnom izvođenju “Spičanske svadbe”, ali i kulinarskim specijalitetima spičanskog kraja. Veče su organizovali  Opština Bar, Turistička organizacija, MZ Spič-Sutomore i NVO “Novo i ljepše Sutomore”, uz podršku privrednika Bara i Sutomora, a počela je defileom mažoretki plesnog studija “Habanera”, KUD “Jedinstvo” i bleh orkestra iz Kotora.
 
Posljednjih godina u Baru se, uz “Maslinijadu”, “Koštanjijadu”, “Festival vina i ukljeve”, “Ljeto sa zvijezdama”, isprofilisala još jedna autentična kulturno-zabavna manifestacija, kao dodatni vid turističke ponude i prezentacije bogatih potencijala i specifičnosti barske opštine. Uz atraktivan muzičko-zabavni program, Barani i njihovi gosti na “Spičanskoj večeri” upoznati su sa kulturnim i duhovnim nasljeđem Spiča i Sutomora kroz “Spičansku svadbu” - pozorišnu predstavu koja sublimira običaje, tradiciju i način življenja ljudi tog kraja, ali i kroz etno bazar i ponudu kulinarskih specijaliteta na štandovima koji su nosili imena starih spičanskih lokaliteta - Miljevci, Papani, Mišići i Staro Sutomore.
 

“Ovdje su svi kulinarski specijaliteti karakteristični za ovaj prostor... Manifestacija je divna, vrijedne domaćice Sutomora su se potrudile da pripreme što bolja i ukusnija jela, trudićemo se i dalje”, kazala je za Radio Bar i Bar Info Ajla Petrović, na štandu restorana "Izvor", koji je po raskošnosti i ponudi bio jedan od najupečatljivijih na ovoj manifestaciji.
 
Brojni posjetioci koje smo pitali za utiske, a uglavnom su to bili turisti, kazali da su oduševljeni kompletnim programom i ponudom na "Spičanskoj večeri".
 
Veče je otvorio i pozdravio goste predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić.
 

“Ovo je veče prije svega za uživanje i razonodu gostiju i domaćina. Spičanska noć je, po meni, ove godine najljepša, odabir muzike je za svačiju dušu, za mlade i za nas nešto starije. Organizatori su se potrudili da naprave prijatnu atmosferu, zato bih se zahvalio Turističkoj organizaciji Bar, Mjesnoj zajednici i NVO ‘Novo i ljepše Sutomore’ na uloženom trudu, ali prvenstveno vrijednim domaćicama koje su pripremile specijalitete ovog kraja sa ukusom i mirisom našeg Sutomora. Mislim da večeras na ovoj večeri ima više posjetilaca nego ikada”, kazao je gradonačelnik dr Zoran Srzentić.
 
Sutomore je jedno od najatraktivnijih turističkih mjesta u barskoj opštini - sa prelijepim plažama i odnedavno sa nekoliko ekskluzivnih hotela visoke kategorije. Pažnja lokalne uprave usmjerena je na dalja ulaganja u infrastrukturu. Prošle godine započeti su obimni, višemilionski vrijedni radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže.
 
“Iako je kraj avgusta, Sutomore je puno. Investicije u ovo turističko mjesto dale su efekta. Sutomore je ovu sezonu dočekalo sa novom vodovodnom i kanalizacionom mrežom, novim podmorskim ispustom. Zato je karakteristika ove sezone, koja je po broju gostiju bolja nego ikada, izuzetno čisto more. Čak i iza Golog brda, gdje plaža nije postojala unazad dvije-tri decenije, ovoga ljeta je puna, a more čisto. Ulaganja se nastavljaju odmah po okončanju sezone - krajem septembra. Planiramo još puno toga da se uradi, kako bi ovo mjesto postalo, ne možda elitna, ali u svakom slučaju prelijepa destinacija za odmor”, istakao je predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić.
 

"Sutomore je kao atraktivno turističko mjesto zaslužilo da ima ovakvu manifestaciju. Iako turistima nijesu daleko ni druge manifestacije koje TO organizuje u Baru, kao ni Barski ljetopis Kulturnog centra, drago mi je što je ova manifestacija u samom Sutomoru postala tradicionalna. Svi zajedno, opština, TO Bar, MZ Spič, NVO ‘Novo i ljepše Sutomore’, brojni privrednici i vrijedne domaćice ovoga kraja, potrudili smo se da napravimo noć za pamćenje”, kazala je direktorka TO Bar Neda Ivanović.
 
NVO "Novo i ljepše Sutomore" pokretač je "Spičanske večeri", ali i brojnih aktivnosti na unapređenju kvaliteta života građana i turističke ponude.
 
“Naša NVO je ovom manifestacijom pokrenula inicijativu za valorizaciju kulturne baštine Spiča. Spičansko veče je zaživjelo, to sada možemo sa sigurnošću reći, drago nam je da su Opština i TO prepoznali njen značaj, podržali je i da je sada na ovom i ovakvom nivou. Neizostavni dio večeri su ‘Spičanska svadba’, Etno bazar i štandovi sa našim specijalitetima. Uložen je veliki trud da bi trpeza bila ovako ukusna i bogata. Uz štufadu, roštule, lokume, služimo i ribu, pa uz Gorana Karana ovdje vlada pravi mediteranski duh. Nadam se da će i ovo veče doprinjeti da naši gosti i sljedeće godine dođu u Sutomore”, kazala je predsjednica NVO "Novo i ljepše Sutomore" Slobodanka Hrvatin.
 

Ona je uručila zahvalnice Veri Kovačević i Žarku Đuroviću iz KUD "Jedinstvo", koji su poslije pola vijeka  ponovo na scenu postavili "Spičansku svadbu", kao i Vladimiru Lukšiću i porodici pokojnog Matije Vuksanovića, koji su u svojim knjigama sačuvali narodne običaje, tradiciju i duhovno nasljeđe Spiča.
 
U muzičkom programu učestovali su i oduševili publiku, mlada Danica Crnogorčević - izvođenjem na specifičan način svojim čarobnim glasom etno pjesme, regionalno popularni Splićanin Goran Karan i legendarna “YU grupa”.
 

“Čest sam gost u Crnoj Gori, ovoga ljeta sam bio nekoliko puta i uvijek mi je drago doći. Nadao sam se da ću se ponovo popeti na Lovćen, to je nešto zaista osobito. Iako novih pjesama ima, publika uvijek želi da čuje i stare. Skoro je ‘krenula’ nova pjesma ‘Glas sa juga’ koja se sasvim fino ‘vrti’, a draž cijelom ljetu dao je i projekat ‘Naša bila štorija’”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Goran Karan.
 

I članovi “YU grupe” zadovolni su ljetnjim nastupima u Crnoj Gori.
 
“Bilo je lijepo i prošle godine i ove na ‘Ljetu sa zvijezdama’ i večeras ovdje. Ovo je na svojevrstan način propagiranje rokenrola i svega onoga što radi ‘YU grupa’. Kako je ljeto, naša publika nije samo crnogorska, već dolazi sa svih strana bivše Jugoslavije. Dobro znaju sve pjesme i cijeli repertoar i zato je svaki koncert za pamćenje”, kazao je uoči nastupa Žika Jelić iz “YU grupe”.
 
“Spičansko veče” zaokružilo je na najljepši način niz uspješnih manifestacija u Baru tokom turističke sezone.