Mozaik

Uz pomoć pucnjeva i eksplozija snimio novu pjesmu

by DNEVNE NOVINE | 25:01:2018 | 11:37:54

Novogodišnje i božićne praznike u Crnoj Gori i ove godine obilježila je upotreba različitih pirotehničkih sredstava i oružja mnogima su poslužili da slave uz eksplozije i na način koji je više svojstven ratnoj atmosferi negoli prazničnoj. Dok su pucnjevi i eksplozije petardi i vatrometa odjekivali Barom, crnogorski producent elektronske muzike i vizuelni umjetnik Andrija Krivokapić aka Masturbeator nije sjedio skrštenih ruku već ih je iskoristio kako bi napravio pjesmu "Hristrap".
 
Koristio je ZOOM Н1 rekorder kako bi snimio zvukove tokom Badnjeg dana i večeri, te Božića, a Dnevnim novinama otkriva da je nekoliko sati materijala secirano i na kraju je preko 100 isjeckanih semplova našlo mjesto u numeri, koju možete poslušati, između ostalog, i na Jutjubu.

 
“Koncept za praznično-božićnu pjesmu mi se već nekoliko godina vrzma po glavi, ali sam tek ove godine spreman dočekao Badnje jutro, kada ljudi idu u badnjake i počinje trodnevno 'ratno stanje'. Snimio sam potreban materijal, za koji sam znao da ni ove godine neće zaostajati po pitanju 'kvaliteta'”, objašnjava nam Masturbeator.
 
Podsjetimo, ovo nije prvi put da se Masturbeator uhvati ukoštac sa sličnim zadacima numeru "Paradox" 2015. snimio je od zvukova grada pod Trebjesom. Ovog puta, "ratnu" zonu naš sagovornik posmatrao je sa terase, odakle je započela akcija. Pucalo se i iz okoline i iz daljine.
 
"Našao sam poziciju i postavio mikrofon na terasi. Pošto živim na osmom spratu i okrenut sam prema brdima, to je bila idealna pozicija za hvatanje svakog zvuka teške artiljerije, pošto je većina dolazila s okolnih brda. Mada, u pjesmi se neki pucnji čuju bez puno procesiranja i veoma jasno, što govori da je mnogo metaka ispaljeno iz stambenih zgrada u mojoj okolini. Nisam bio na terasi dok su snimci nastajali jer nije bilo potrebe za tim. U pjesmu nije ušao nijedan zvuk osim oružja, petardi i vatrometa", objašnjava Masturbeator.
 
Barani su tako nesvjesno pomogli producentu da ne fali zvukova, što za njega nije iznenađenje.
 
“Kao što rekoh, planirao sam snimanje i sve je teklo očekivano. Nije se samo pucalo, mislim da je čak pukla i pokoja granata. Atmosfera za božićne praznike uvijek više liči na rat nego na praznik. Mislim da cover za pjesmu, a i ono kako pjesma zvuči dovoljno govori o simbolici kompletnog rada", nastavlja Masturbeator.
 
Pjesmu ne odlikuju monotoni zvuci, a nije bilo lako preslušati kompletan materijal i izdvojiti najupečatljivije segmente.
 
"Bilo je potrebno samo malo više vremena nego inače zbog trajanja snimljenog zvuka. Kada sam završio seciranje materijala, izdvojio sam oko 130 semplova koje sam htio iskoristiti. Onda sam grupisao zvukove u sekcije, po namjeni koju je trebalo da imaju u pjesmi i po načinu na koji sam ih htio procesirati i obraditi: kick, snare, perkusije, bass... Veoma malo zvukova se ponovilo dva puta u toku pjesme", cijeni Masturbeator.
 
Između ostalog, krajem 2017. producent je predstavio EP "Cista", potpisuje produkciju odličnog albuma sve popularnije varaždinske reperke Diyale, a prioritet za 2018. je spot "Claustrophobia".
 
"Imam previše neizdatih pjesama/bitova, a uvijek radim i smišljam novi materijal, što znači da će biti vjerovatno još toga. Prioritet mi je da završim spot 'Claustrophobia', koji sam snimio još 2016. i da ga objavim u prvoj četvrtini ove godine", zaključuje Masturbeator.