Mozaik

Neobični Jadran (7): Vrpčar

| 30:04:2018 | 12:44:47

U saradnji sa FB stranicom portala podvodni.hr, Bar Info će u narednih desetak dana publikovati njihove tekstove i fotografije koji govore o neobičnim bićima Jadrana, sa kojima se niste često imali prilike susresti. Danas će biti riječi o vrpčaru.
 
Vrpčar (Cerebratulus marginatus), nastanjuje sva mora sjeverne polulopte, a prvi put je opisan 1804. godine baš u našem moru.
 
Uglavnom živi ukopan u pijesak gdje ga je najlakše uočiti, ali povremeno zapliva. Ponekad se može vidjeti i kada ne roni jer dok pliva drži glavu iznad površine.

 
Tijelo mu je splošteno, tanko, vrpčasto, nesegmentirano, s dva otvora. Dugački su uglavnom od nekoliko milimetara do jedan metar, a postoji i vrsta “golemi vrpčar” koja u tropskim morima dostiže i do 27 m. Dišu čitavom površinom tijela. Krv je u većine vrsta bezbojna, ali može biti i žuta, zelena, narandžasta ili crvena. Na nejasno odijeljenoj glavi nalaze se jednostavne oči i ostala čula.
 
Imaju jedinstveno rilo, mišićnu cjevčicu koja se nalazi u crijevima i koju izbacuju kroz usta, na taj način hvataju školjke i crve koji su im glavna hrana.

 
Zanimljivo je da je ovo vrsta beskičmenjaka bez razjašnjenog sistemskog mjesta u životinjskom carstvu.
 
Poznato je oko 800 vrsta vrpčara.