Mozaik

Neobični Jadran (8): Prozirni rebraš

| 03:05:2018 | 17:55:06

U saradnji sa FB stranicom portala podvodni.hr, Bar Info će u narednih desetak dana publikovati njihove tekstove i fotografije koji govore o neobičnim bićima Jadrana, sa kojima se niste često imali prilike susresti. Danas će biti riječi o prozirnom rebrašu.
 
Prozirnog rebraša (Cestum veneris) bi mnogi zamijenili za meduzu, ali je riječ o potpuno drugoj vrsti.
 
Ovaj naraste do metar dužine. Jedini dio tijela koji mu nije proziran je ivica preko koje se prelijevaju različite boje, zavisno o našem uglu gledanja. Kada se uznemiri, proizvesti svjetslost. Glavna hrana su mu mali planktonski račići.

 
Rebraši su najjednostavniji oblik pravih višećelijskih organizama. Svih do danas poznatih i opisanih 90 vrsta živi u moru, najčešće životom planktona na otvorenom moru. Nastanjuju sve okeane i mora, no najčešći su u vodama umjerenog klimatskog područja.
 
Njihovo tijelo je gotovo bez izuzetka simetrično. Ime “rebraši” životinje su dobile prema organima za kretanje koji se u obliku traka (rebara) pružaju cijelom dužinom tijela. Na tim trakama nalaze se nizovi pločica koje nose treplje i izgledom podsjećaju na češalj. Pokreti pločica uvijek počinju na kraju suprotnom od dijela tijela na kojem se nalaze usta i kao talasi prenose se cijelim tijelom. Na taj način, životinja se kreće uvijek s ustima prema naprijed.
 
(photo: Norbert Wu)