Mozaik

Neobični Jadran (9): Riba šilo

by Željko Milović | 04:05:2018 | 12:42:28

U saradnji sa FB stranicom portala podvodni.hr, Bar Info će u narednih desetak dana publikovati njihove tekstove i fotografije koji govore o neobičnim bićima Jadrana, sa kojima se niste često imali prilike susreti. Danas će biti riječi o ribi zvanoj šilo.
 
U Jadranu postoji gotovo 10 vrsta ribe zvane šilo, koja je u bliskom srodstvu sa morskim konjićima. Ribe su spore i trome, uglavnom plivaju uz pomoć kratke leđne peraje. Doslovno se mogu uloviti rukama. Iako žive po cijeloj našoj obali i to u plitkom moru, ne spadaju u poznatije vrste riba.
 

Osim specifičnog izgleda, zbog čega su dobili naziv šilo, ove ribe dijele većinu karakteristika sa morskim konjićima, poput one da mužjaci rađaju mlade. Ženke će nakon udvaranja ritualnim plesom položiti svoja jajašca u vrećicu mužjaka, organ sličan posteljici. Mužjak će se brinuti o budućoj generaciji u svom stomaku pružajući im hranu i kiseonik.
 
Jedna od prednosti ovakvog načina oplodnje je to što će buduća generacija naslijediti imunitet od oba roditelja. Uz to, ženke proizvode više jajašaca nego što se mužjaci mogu brinuti pa im je višak, jajašca koja imaju manje izgleda za razvoj, često i obrok.
 
(f: Josipa Cvelić)