Mozaik

Neobični Jadran (10): Prugasti jedrilac

| 05:05:2018 | 15:56:41

U saradnji sa FB stranicom portala podvodni.hr, Bar Info će u narednih desetak dana publikovati njihove tekstove i fotografije koji govore o neobičnim bićima Jadrana, sa kojima se niste često imali prilike susreti. Danas će biti riječi o prugastom jedrilcu.

Prugasti jedrilac (Argonauta argo) je vrlo čudni glavonožac.

Mužjaci ove vrste narastu do 1 cm dužine, dok ženke mogu biti 45 cm, ali u Jadranu se mogu naći samo “patuljaste”. Ukoliko ih susretnete žive, pravi ste srećnici jer se u Jadranu susreću vrlo rijetko, međutim same ljušture se znaju dosta često pronaći na obali.


Ljuštura/kućica je vrlo tanka, krhka na dodir. Ribe i delfini je lako i rado pregrizu. U ljušturi može biti položeno i više hiljada jajašaca. Dok se jaja ne izlegu, koriste je i kao organ za održavanje plovnosti.

Jedrilac nije vezan za ljušturu, može je odbaciti, bez nje izgleda vrlo slično pučinskim vrstama hobotnica. Nije samo plivač, često se i priljepi na neku površinu. Zanimljiva su zapažanja u kojima se ova vrsta prilijepi za meduzu i krade joj poluprobavljenu hranu iz stomaka.

Ukoliko pronađete ljušturu na obali pažljivo rukujte. Ljuštura je vrijedan ukras.


 
(photo Julian Finn)