Mozaik

VIDEO: Horski spektakl na Šetalištu za Dan državnosti

by Vesna Šoškić i Nemanja Janković; photo by Anto Baković, snimatelj Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 14:07:2018 | 15:44:50

“Ljeto sa zvijezdama” nastavljeno je sinoć nastupom barskog hora “Antivari Musica”, sopranistkinje Aleksandre Vojvodić Jovović i horskog a capella sastava iz Beograda “Viva Vox”, koji je prvi put gostovao u Baru.
 

Sinoćnji koncert na “Ljetu sa zvijezdama”, na Dan državnosti, imao je posebno svečanu dimenziju, jer Crna Gora 13. jula obilježava neke od najznačajnijih datuma svoje istorije - dan kada je na Berlinskom kongresu stekla nezavisnost i dan kada je buknuo antifašistički i oslobodilački ustanak crnogorskog naroda. Horski spektakl, sviranjem crnogorske himne, započeo je barski hor “Antivari musica”, koji je prvi put nastupio zajedno sa sopranistkinjom iz Bara mr Aleksandrom Vojvodić Jovović.
 

“Uvijek sa zadovoljstvom pjevam svom gradu, večeras mi je to posebna čast. Sa horom ‘Antivari Musica’ izvešćemo crnogorske pjesme sa mog albuma ‘Korijeni’ i još neke nove obrade, a sa nama je i plesna grupa i mlada recitatorka Radmila Škuletić”, kazala je Radio Baru i Bar Infu prije početka koncerta poznata sopranistkinja, koja je burno pozdravljena od publike. Ona je najavila uskoro novi singl - opersku obradu poznate pop kompozicije.
 

Barski kamerni hor “Antivari Musica”, takođe srdačno pozdravljen, osnovan je 2006. godine povodom obnove nezavisnosti Crne Gore, na inicijativu profesora Mira Kruščića, koji je i umjetnički selektor i dirigent ansambla. Održali su preko 300 koncerata širom Evrope, izvodeći duhovne i svjetovne kompozicije, obrađene tradicionalne pjesme, filmsku i modernu muziku, sa uvijek zapaženim i atraktivnim nastupom i koreografijom.

 “Veoma je značajno da Bar ima svoj kamerni sastav. Kultura u gradu napreduje u svakom smislu, zahvaljujuću i Radio Baru i svim medijima koji nas na pravi način reprezentuju. Iako ste iza kamera, uvijek smo zajedno tu da afirmišemo i ono što radi Turistička organizacija i kulturu našeg grada. Osnovao sam hor povodom obnove nezavisnosti, večeras nastupamo  na Dan državnosti. Lijepo je kada grad ima ovakve kulturne poslenike koji mogu da uveličaju sve naše značajne praznike i svaku drugu svečanu prigodu”, kazao je profesor Miro Kruščić.

 

Sa horom su nastupili i Beata Šlaubauer na violini i profesor Aleksandar Basarab na harmonici. “Antivari musica” krajem mjeseca gostuje na velikom horskom festivalu u Sankt Petersburgu, u Rusiji.
 
Sinoćnji koncert zaokružen je nastupom popularnog “Viva Vox” hora, koji je prvi put nastupio u Baru. Osnovan je 2003. godine i u početku je izvodio klasične kompozicije, a od 2008. počinju sami da pišu  aranžmane za numere planetarno poznatih muzičara - grupa “Queen” i “ABBA”, Michael Jacksona, Elton Johna, Erica Claptona. Karakteristični su po muzičkom izvođenju bez instrumentalne podrške, uz korišćenje tzv. beatboxa, vokalne tehnike kojom se oponašaju zvuci bubnjeva i perkusija.
 

“Prvi put smo u Baru. Nadamo se da će se publici dopasti i da ćemo se ponovo vidjeti. Barska publika  čuće širok spektar pjesama - pop, rok, do tvrđeg metal zvuka”, kazao je Srđan Mladenović iz “Viva Voxa”, koji je istakao da je barski koncert posljednji na crnogorskoj turneji, nakon kojeg imaju nastupe u regionu, a za narednu godinu pripremaju veliki koncert koji će biti iznenađenje za publiku.
 

Menadžer Turističke organizacije Bar, Nikoleta Nikčević, najavila je niz atraktivnih koncerata do kraja ljeta.
 
Narednog petka, 20. jula, na Šetalištu kralja Nikole publika će uživati uz Andreu Demirović i “Akademiu”, nakon kojih će nastupiti Indira - ex “Colonia”.