Mozaik

FOTO: Akademia proslavila deset godina postojanja

by Silvija Vukelić, photo Dejo Senić | 03:10:2018 | 13:11:02

Proslava desetogodišnjice postojanja barskog rock benda “Akademia” pretvorila se u pravi mali muzički spektakl, sa izuzetno raspoloženim domaćinima i odličnim gostima, uz zakusku, pivo i druženje sa prijateljima i kolegama.
 
Jubilej - 10. godina rada - rock band “Akademia” proslavio je sinoć u “Varaderu”,  mjestu na kojem su 2. oktobra 2008. održali prvu svirku. 

 
Na muzičkoj mapi Crne Gore pozicionirani su kao najbolji klupski bend sa najviše svirki tokom godine. Album sa petnaest numera objavili su 2016. i aktivno rade na stvaranju novih kompozicija.
 
“Njihov repertoar uživo bazira se na standardima ex yu rocka i to je dobro poznata stvar, a ‘Akademia’ studijski je nešto potpuno drugo. Njihova interesovanja idu u različitim pravcima - to su jasno pokazali na prvom albumu prije dvije i po godine, na kojem je bilo čistog rocka, popa, džeza, ambijentalne i filmske muzike” kazao je Željko Milović, novinar i publicista, koji je bio moderator večeri. On je istakao da su “uvijek i svuda isticali da su isključivo barski bend, da su lokalpatriote od početka do kraja i da će to i ostati”.

 
Frontmen benda, gitarista Božo Gagović ističe da je deset godina sa ovom grupom “najveći uspjeh i nešto najljepše u njegovoj tri decenije dugoj karijeri.
 
“Počeli smo kao četvorka u formaciji bubanj, bas, klavijatura i gitara, ja sam bio vokal. Kako su godine prolazile, dolazilo je do modifikacija, pa smo morali da mijenjamo neke članove, što zbog privatnih što zbog poslovnih obaveza. Sada nas je šestoro u bendu. Imam sreću da radim sa sjajnim ljudima. Priznati smo, poznati i pravi barski bend, što mene lično raduje i što volim da naglasim. A da nije dobro - ne bi trajali”, kazao je Gagović za Radio Bar i Bar Info.

 
Prekretnicama u radu benda smatra saradnju sa Turističkom organizacijom Bar, koja je organizator brojnih gradskih manifestacija na kojima gotovo redovno nastupaju, ali i dolazak Gaja Ugrenovića na mjesto glavnog vokala. Bas gitaru svira Marko Mitrović, bubnjeve Ratko Stanisavljević, klavijature prof. Mladen Kovačević, dok je novu notu ovom sastavu dala violinistkinja mr Dina Desančić.
 
“Uvijek je zadovoljstvo trajati, a u Baru trajati deset godina to je zaista za ponos. Drago mi je što sam dio ekipe koja traje i nadam se trajaće još dugo. Moja autorska kompozicija ‘Kamena simfonija’ negdje je inspirisana upravo saradnjom sa njima. U planu je da napravimo nešto što će biti njen nastavak, ja se nadam do sljedećeg ljeta”, kazala je Dina.

 
Andrea Demirović je prvi nastup sa “Akademiom” imala 2010. godine, a posljednje dvije godine aktivno sarađuju.
 
“Apsolutno ne mogu da zamislim da mi neka druga postava muzičara ‘čuva leđa’. U međuvremenu smo postali i prijatelji. Jako bitno u muzici je da sa ljudima sa kojima sarađuješ i privatno budeš dobro. Nama su se energije poklopile, uvijek tu bude i šale i smijeha, ali takođe moram da istaknem da su oni veliki profesionalci. Od srca im čestitam jubilej jer kvalitetno trajati u današnjim uslovima je zaista uspjeh. Svaka svirka sa njima, bilo da je na velikoj bini ili klupska za mene je zaista uživanje”, kazala je Andrea Demirović.

 
Na proslavi jubileja premijerno je predstavljen spot za “Kraljevski valcer” a najavljeno je da će do kraja godine biti objavljen i spot za pjesmu “Gorko vino”.

 
Veliko finale proslave desetogodišnjice benda bilo je kada se “Akademia” dohvatila instrumenata. Nakon njihovog mini koncerta, na veliko oduševljenje publike nekoliko numera je izveo i po godinama članova najstariji rok sastav u Crnoj Gori “Goldtimers” iz Budve, a u nastavku večeri bendu su se na sceni pridružili Džordž, Tea Šufta i Andrea Demirović.